25 weken zwanger

Je baby

Je kleine bewonertje in je baarmoeder krijgt steeds minder ruimte. Hij kan nog wel alle kanten op, maar krijgt steeds minder plaats. Ligt je baby nog niet met zijn hoofd naar beneden? Maak je geen zorgen, het duurt nog even voordat hij zijn definitieve houding aanneemt. Het hartje van je kindje klopt twee keer zo hard als dat van jou. Je hebt een grote kans dat je het nu ook kunt horen door middel van een wc-rol. Helaas kun je dit zelf niet doen, maar je partner en familie natuurlijk wel. Je baby opent ook voor het eerst zijn of haar ogen. Er valt natuurlijk nog weinig te zien, maar hij of zij kan wel onderscheid maken tussen licht en donker. Vanaf nu zullen de handjes van je kindje voornamelijk in een vuistje blijven. Dit doet je baby tot twee maanden na de geboorte. Ook de longen zijn weer verder ontwikkeld ten opzichte van vorige week. Er ontstaan kleine longblaasjes. Zodra je kindje straks voor het eerst ademt, vullen deze blaasjes zich met lucht. Er moet nog wel eerst een soort smeermiddel genaamd surfactant aangemaakt worden. Anders blijven de blaasjes straks aan elkaar plakken.

Jijzelf

Je buik is niet alleen voor jou interessant, ook voor je omgeving. Regelmatig zullen vrienden en familie je buik willen aanraken. Wil je dit niet? Zeg dit dan gewoon, het is en blijft jouw lichaam. De controles bij de verloskundige nemen toen en je wordt extra goed in de gaten gehouden. Je bloeddruk wordt regelmatig opgemeten. Een te hoge bloeddruk kan namelijk leiden tot zwangerschapsvergiftiging. Ook voel jij je kindje steeds vaker. Waar je eerst nog maar kleine bewegingen waarnam, beginnen nu de echte schoppen te komen. Dit kan af en toe een beetje pijnlijk zijn. Je baarmoeder begint ook met de voorbereiding op de zwangerschap. De spieren beginnen samen te trekken waardoor het net lijkt of je weeën krijgt. Dit worden ook wel voorweeën genoemd. Dit is pijnlijk en het is mogelijk dat je denkt dat de bevalling begonnen is. Laat het rustig over je heen komen. De weeën duren ongeveer 40 seconden en komen onregelmatig voor. Na tien á twintig minuten zal het weer beter gaan. Als je in verwachting bent van je eerste kindje heb je er waarschijnlijk minder last van. Verder is het belangrijk dat jij je rust af en toe pakt en dat je gezond blijft eten.

Echo tip

Je kindje is in de lengte niet zo heel veel gegroeid en is ongeveer 32,5 centimeter. In gewicht groeit hij of zij echter als kool en weegt nu 650 gram.

Kijkje in de buik

Hier komen de foto’s

Kalender