Tips voor een babymoon

Krijg jij een kindje? Dat is natuurlijk hartstikke leuk! Maar na de zwangerschap verandert er van alles. Je hebt dan namelijk een baby die moet worden gevoed, verschoond en een heleboel aandacht vraagt. Daarom is het heerlijk om nog één keer samen met je partner op vakantie te gaan zonder dat de baby er is. Jullie hebben nog even alle aandacht voor elkaar in plaats van voor de baby en kunnen nog even lekker samen genieten. De term is overgewaaid vanuit de VS, maar in Nederland wordt deze zogenaamde babymoon ook een steeds bekender fenomeen. Tijdens je zwangerschap verandert er ook al een heleboel, en er zijn dan ook een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je op vakantie gaat. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent zodat je optimaal kunt genieten van jouw babymoon. In deze blog geven we je een aantal handige tips.

Wanneer op babymoon?

Voor veel vrouwen is het tweede trimester van de zwangerschap de ideale periode om op babymoon te gaan. In het eerste trimester kun je namelijk veel last hebben van misselijkheid en andere kwaaltjes. En tijdens het laatste trimester word je steeds minder mobiel en kun je dus minder genieten van je vakantie. Bij veel vliegtuigmaatschappijen heb je vanaf 28 weken zwangerschap een zwangerschapsverklaring nodig. Hierin verklaart je arts dat hij of zij je nog fit genoeg vindt om te vliegen. Bovendien staat je uitgerekende datum in dit document. Vanaf 36 weken mag je bij veel vliegtuigmaatschappijen niet meer in het vliegtuig stappen. Het is altijd goed om met je verloskundige te bespreken of het nog verstandig is om te gaan vliegen en om een zwangerschapsverklaring te vragen. Je wil namelijk niet het risico lopen dat je wordt geweigerd bij je vertrek!

Waarnaartoe op babymoon?

De bestemming van je babymoon is natuurlijk heel persoonlijk. De een heeft alleen maar een mooi strand nodig om zich te vermaken terwijl de ander meer kan genieten van een hele andere omgeving en prachtige steden. Als je zwanger bent is het wel verstandig om een bestemming binnen Europa te kiezen. Een lange vliegreis is dan namelijk niet heel fijn. Sicilië, Barcelona, Portugal, Mallorca, Kroatië, Kopenhagen, Ibiza, noem het maar op. De mogelijkheden zijn eindeloos, en het is hartstikke leuk om je hier samen met je partner in te verdiepen. Vind je het niet fijn om te vliegen tijdens je zwangerschap? Dan kun je natuurlijk ook gewoon een bestemming dichterbij huis kiezen. De Ardennen, Antwerpen, de Waddeneilanden of gewoon een weekendje naar Den Haag zijn dan hele goede opties.

De reis

Reis je met het vliegtuig naar je bestemming? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Verdiep je eens in de verschillende vliegtuigmaatschappijen en hoe zij omgaan met zwangerschap. Zorg er ook altijd voor dat je de hierboven genoemde zwangerschapsverklaring bij je hebt en dat je de reis met je verloskundige bespreekt. Bij het boeken van de reis is het verstandig om een stoel dichtbij het toilet te boeken. Ook extra beenruimte kan heel fijn zijn als je zwanger bent. Tijdens het vliegen is het fijn om af en toe even op te staan en je benen te strekken. Loop een stukje of doe wat oefeningetjes. Tot slot is het goed om comfortabele kleding te dragen en goed te drinken.

Activiteiten tijdens babymoon

Hou jij van actieve vakanties waarbij je bergen beklimt, gaat kajakken en nieuwe natuurgebieden ontdekt? Tijdens je zwangerschap is het verstandiger om het rustig aan te doen. Uitgebreid dineren met je partner, samen naar een zonsondergang kijken en een rustige strandwandeling maken zijn perfecte activiteiten voor tijdens een babymoon. Tijdens deze activiteiten kun je eindeloos kletsen over bijvoorbeeld namen voor je baby. Zo geniet je lekker van jullie tijd samen en kom je helemaal tot rust terug van je babymoon!

Voorzorgsmaatregelen

Voordat je vertrekt is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Zoek bijvoorbeeld een ziekenhuis of een arts in de buurt van je accommodatie op. Zo neem je geen enkel risico voor het geval er iets gebeurt. Sla de contactgegevens van de arts of het ziekenhuis op in je telefoon, evenals de gegevens van je verloskundige. Zo ga je goed voorbereid op reis! Maar ook tijdens je vakantie moet je rekening houden met een aantal zaken. Zorg ervoor dat je op een goed bed slaapt en gezond eet tijdens je zwangerschap. Zo blijf je je fit voelen en kun je optimaal genieten van je babymoon. Kies een luxe bestemming waarbij je helemaal tot rust kan komen. Ga je naar een warm land? Smeer je dan extra goed in om een zwangerschapsmasker te voorkomen. En ga het liefst wat vaker in de schaduw zitten.