Top 10 jongens- en meisjesnamen

Tijdens je zwangerschap is het aan jullie om een naam te kiezen voor de kleine. Dit kan een behoorlijke klus zijn, want een naam is iets heel persoonlijks en een naam geeft je kindje een identiteit. Rond de zevende maand moeten jullie er eigenlijk wel aan uit zijn, want stel je voor dat jullie kindje te vroeg komt?

Hoe pak je dit aan? Hoe kies je een naam die past bij jullie gezin en bij jullie kindje? Het is misschien een goed idee om allebei een lijstje te maken met namen die je mooi vindt. Je kunt hiervoor op zoek gaan naar lijstjes op internet en nadenken over namen die voorkomen in je omgeving. Deze lijstjes kun je daarna vergelijken en bespreken.

Vroeger was het nog niet zo moeilijk om een naam te kiezen, er was toen eigenlijk ook niet zoveel keus. Vaak werden kinderen ook vernoemd naar hun (groot)ouders. Er worden hedendaags nog steeds kinderen vernoemd naar hun ouders, al wordt dit elk jaar minder populair.

Tips bij het kiezen van een babynaam

  • Een naam kies je voor een heel leven, de naam moet dus zowel voor een baby als een volwassene leuk zijn.
  • Let op de initialen, het kan verwarrend zijn wanneer er meerdere mensen in het gezin dezelfde initialen hebben.
  • Let er ook op dat de initialen geen woord vormen waarmee jullie kindje later gepest kan worden.
  • De voor- en achternaam moeten goed bij elkaar passen. Spreek de combinatie van de voor- en achternaam meerdere malen hardop uit, zo hoor je hoe het klinkt.
  • Probeer niet een te moeilijke naam te kiezen, het is voor een kind niet leuk om zijn naam altijd te moeten spellen.

Populaire jongens- en meisjesnamen

Het SVB betaalt de kinderbijslag uit, zij weten dus precies hoe alle pasgeboren jongens en meisjes in Nederland heten. De top 10 jongens- en meisjesnamen worden elk kwartaal door hun gepubliceerd. In 2014 waren dit de meest populaire namen:

Jongensnamen Meisjesnamen
1. Bram 1. Sophie
2. Daan 2. Emma
3. Finn 3. Julia
4. Lucas 4. Mila
5. Sem 5. Isa
6. Milan 6. Tess
7. Luuk 7. Sara
8. Levi 8. Anna
9. Liam 9. Eva
10. Noah 10. Zoë