Zwanger van een tweeling: echo’s en meer

Ben je net zwanger en heb je het gevoel dat je zwanger bent van een tweeling? Vooral vrouwen die al eerder zwanger geweest zijn en weten hoe het voelt, kunnen dan een duidelijk verschil merken. Ze merken dan dat de buik sneller groeit en dat ze sneller zwaarder worden. Meestal zijn de zwangerschapskwaaltjes ook een stuk heviger als je zwanger bent van een tweeling. Je kunt hier natuurlijk achter komen door een echo te laten maken. Wij vertellen je graag alles over het maken van echo’s als je (misschien) een tweeling verwacht!

Hoe groot is de kans op een tweeling?

Tweelingen komen regelmatig voor. De afgelopen jaren worden er in Nederland per jaar ongeveer 3000 tweelingen geboren. Een aantal jaren geleden waren dat er beduidend meer. Toen werden er bij vruchtbaarheidsbehandelingen namelijk meer embryo’s teruggeplaatst dan nu. De kans op een tweeling na het terugplaatsen van embryo’s is dan ook een stuk groter dan de kans op een “spontane” tweelingzwangerschap. Deze kans is ongeveer één op de 80 à 90. Er is natuurlijk ook altijd nog een kans dat je niet zwanger bent van een tweeling, maar misschien wel van een drieling! Die kans is echter een stuk kleiner, per jaar worden er in Nederland namelijk ongeveer 40 drielingen gebeuren. Heel zelden wordt er ook eens een vierling geboren. Deze kans is echter maar één op 500.000.

Is een tweeling krijgen erfelijk?

Er wordt vaak gezegd dat het erfelijk bepaald is of je een tweeling krijgt of niet. Sommigen houden er zelfs theorieën op na waarin gezegd wordt dat het in de familie kan zitten, maar het wel altijd “een generatie overslaat”. We vertellen je graag hoe het echt zit. Het krijgen van een dubbele eisprong kan als vrouw bij je in de familie zitten. Je hebt dan een kans van 1 tot 10 op een tweeling, wel op een twee-eiige tweeling. Zit de aanleg voor tweelingen aan de vaders kant, dan wordt dit niet doorgegeven; deze heeft immers geen eisprong. Over de erfelijkheid van een-eiige tweelingen wordt veel gediscussieerd. Ook de oorzaak van de spontane deling van de bevruchte eicel is ook nog niet wetenschappelijk vastgesteld, hoewel hier wel verschillende theorieën over zijn.

Wanneer is een tweeling zichtbaar op de echo?

Als je vermoedt dat je in verwachting bent van een tweeling, bijvoorbeeld omdat je andere klachten hebt dan bij je eerdere zwangerschap, of omdat je dit denkt aan te voelen, wil je natuurlijk zekerheid hebben. Krijg je straks ook echt twee kindjes? Dit is natuurlijk te zien op de echo, maar vanaf wanneer is een tweeling echt zichtbaar op de echo? Dat verschilt natuurlijk bij iedereen. Als je echt een donkerbruin vermoeden hebt dat er twee kindjes in je buik groeien, dan kun je kiezen voor een vroege echo. In principe kan dit tussen de zeven en twaalf weken, maar pas vanaf acht weken kan met zekerheid gezegd worden of je een tweeling krijgt en is dit ook echt zichtbaar op de echo.

Hoeveel echo’s heb je nodig als je een tweeling krijgt?

En, waren er echt twee wezentjes te zien op de echo? Gefeliciteerd, dan ben je zwanger van een tweeling! Je vraagt je vast af hoe dit verder gaat verlopen. Natuurlijk moet je alles nu dubbel aan gaan schaffen, en kun je rekenen op een wat zwaardere zwangerschap dan als je één kindje verwacht. Je staat meestal ook de gehele zwangerschap onder begeleiding van je gynaecoloog en je krijgt ook meerdere echo’s als je zwanger bent van een tweeling. Een tweeling wordt gemiddeld al geboren na 37 weken zwangerschap. Mochten de baby’s na 38 weken nog niet geboren zijn, dan wordt de bevalling meestal in gang gezet of vindt er een keizersnede plaats omdat de kans op complicaties groot wordt als de zwangerschap nog langer duurt. Houd er ook rekening mee dat de bevalling van een tweeling vrijwel altijd in het ziekenhuis plaatsvindt, omdat er meer complicaties kunnen ontstaan. Om alles goed in de gaten te houden krijg je dus meerdere echo’s als je een tweeling verwacht.

Wanneer kan ik een 3D echo laten maken als ik in verwachting ben van een tweeling?

Natuurlijk zijn medische echo’s erg van belang als je een tweeling verwacht. Middels deze echo’s wordt goed in de gaten gehouden hoe de ontwikkeling van de tweeling zich voortzet, en of zij en ook jij in goede gezondheid verkeren. Maar, het is natuurlijk ook erg leuk om een pretecho te laten maken van je tweeling! Het allerleukste is het om dan te kiezen voor een 3D/4D echo. Maar wanneer kan je een 3D echo laten maken als je zwanger bent van een tweeling? Dat kan in principe vanaf 20 weken. Dan kun je echt wat zien. Je ziet de baby’s dan bewegen en je kunt zelfs kijken of ze jouw neus hebben, of toch echt die van hun papa… Een 3D echo laten maken van je tweeling kan natuurlijk bij pretecho&zo. Onze ervaren echoscopisten staan in onze gezellige praktijk voor je klaar. Bekijk hier de verschillende pakketten en mogelijkheden!