Zwanger worden? Foliumzuur is erg belangrijk!

Als je graag zwanger wil worden, heb je vast al eens gehoord dat het dan slim is om ervoor te zorgen dat je extra foliumzuur binnenkrijgt. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Wat is foliumzuur en wat doet het? En bovenal, hoe zorg je ervoor dat je extra foliumzuur binnenkrijgt? In dit artikel vertellen we je er graag meer over.

Wat is foliumzuur en hoe werkt het?

Foliumzuur staat ook wel bekend als vitamine B11. Het wordt niet door het lichaam aangemaakt en moeten we dus binnenkrijgen via ons voedsel. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in broccoli, spinazie, spruitjes en citrusvruchten. Deze vitamine is nodig voor de groei en goede werking van je lichaam; het is namelijk belangrijk voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Deze cellen hebben een zeer belangrijke functie in ons lichaam. Zo zorgen rode bloedcellen ervoor dat zuurstof door je lichaam getransporteerd wordt en zijn witte bloedcellen betrokken bij het afweersysteem van je lichaam. Het is dus heel belangrijk dat deze cellen goed blijven werken, en foliumzuur draagt daaraan bij.

Waarom foliumzuur slikken tijdens de zwangerschap?

We weten nu wat foliumzuur is en hoe het werkt, maar waarom is het slikken van foliumzuur specifiek zo belangrijk tijdens de zwangerschap? Dit is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van het ongeboren kind. Vitamine B11 helpt namelijk bij het vormen van het zenuwstelsel en verkleint daardoor de kans op geboorteafwijkingen die met het zenuwstelsel te maken hebben zoals een open ruggetje, een hazenlip of open gehemelte.

Ook foliumzuur vóór de zwangerschap slikken

Omdat de opbouw van het zenuwstelsel van je kindje al begint op dag 1, is het belangrijk dat je ook vóór je zwangerschap voldoende foliumzuur in je lichaam hebt. Daarom slikken veel vrouwen die graag zwanger willen worden al foliumzuur. In principe krijgt iedereen die gevarieerd eet al voldoende foliumzuur binnen om het lichaam gezond te houden. Zwangere vrouwen hebben echter nog meer foliumzuur nodig, namelijk bijna 400 microgram! Om daaraan te komen, zou je een halve kilo spruitjes per dag moeten eten. Daarom kiezen veel vrouwen ervoor om foliumzuur in pilvorm tot zich te nemen.

Wanneer en hoeveel foliumzuur moet je slikken?

Als je graag zwanger wil worden, is het verstandig om vier weken voordat je bijvoorbeeld stopt met anticonceptie, te beginnen met foliumzuur. Je gaat dan meestal door tot je 10 weken zwanger bent. Echter kan het helemaal geen kwaad als je langer foliumzuur slicht, daar hoef je niet bang voor te zijn. Dit kan geen negatieve effecten hebben op jou of je kind. Zorg er daarbij ook voor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt, want dit zorgt voor een nog betere opname van foliumzuur in je bloed.