Een 3D/4D echo maken: hoe werkt het?

Nu je hebt gelezen hoe een 2D echo werkt, ben je vast benieuwd naar de andere mogelijkheden. Je kunt er ook voor kiezen om een 3D/4D echo te laten maken. Maar wat houdt dat precies in? Bij een 2D echo zien we de baby in ‘plakjes’. De 3D echo voegt hier een dimensie aan toe: we zien de baby in ‘volume’. 3D is dus een stilstaand beeld in volume. Voeg je daar nog een dimensie aan toe, dan zie je de 3D beelden bewegen en heb je een 4D echo. Dit is erg speciaal, je ziet je kindje namelijk live! Je ziet je baby in een bewegende, roze film in HD kwaliteit en ziet dus precies wat je baby op dat moment aan het doen is!

Zoals je hebt kunnen lezen bij de 2D echo, is de kwaliteit van een echo afhankelijk van verschillende factoren. Dit is ook zeker het geval bij een 3D/4D echo, omdat het echo apparaat nog meer trillingen nodig heeft om een mooi beeld te krijgen.

Hoe ontstaat een 3D/4D echobeeld?

Bij een 2D echo krijg je letterlijk het beeld wat onder de echokop ligt. Dus plaatst de echoscopiste de echokop op het profieltje en dan zie je het profieltje ook op beeld. Bij de 3D/4D echo telt het echo apparaat alle beelden 180 graden rondom de echokop bij elkaar op. Dus als de echoscopiste de echokop op het profieltje plaatst, zal het echo apparaat van oor tot oor de beelden optillen. Zo zie je dus een heel gezichtje in volume in beeld.

Omdat het echo apparaat dus 180 graden rondom een profieltje beelden op moet tellen, is het nodig om ruimte rondom dat profieltje te hebben. Als je het gezichtje dus in beeld wilt zien, is het nodig om van oor tot oor een mooie hoeveelheid vruchtwater te hebben voor de beste geleiding van de geluidstrillingen. Ligt je baby dus met zijn of haar rug naar voren, dan is deze techniek helaas niet mogelijk.

De verwachtingen van de 3D/4D echo

Realiseer je dat de baby in een baarmoeder zit; een aansluitende ballon die zich aanpast aan de grootte van de baby. Als je pasfoto’s verwacht, kun je bedrogen uitkomen. De baby zoekt namelijk altijd geborgenheid en vindt het heerlijk om tegen de wand van mama aan te kroelen of met zijn of haar handjes te spelen. Omdat je wel 180 graden vrije ruimte om het gezichtje nodig hebt, wordt het dan technisch lastig om het hele gezichtje in beeld te brengen. Dit zullen echter wel mooie beelden geven waarop je de baby ziet genieten van de geborgenheid, knuffelend met zijn of haar handje voor het gezicht of tegen de wand aan slapend. Met een beetje geluk gaat de baby voor ons poseren en kunnen we wel het hele gezichtje zien.

Ook de emoties kunnen door 3D/4D echo’s soms gezien worden. De mimiek van de baby komt dan in beeld en zo zie je je kindje lachen, een pruillip trekken, boos kijken, geeuwen en duimen. De 3D/4D echo kan bemoeilijkt worden als de baby al wat gaat indalen. Je baby zit dan namelijk in het smalle gedeelte van je bekken, waardoor er weinig ruimte rondom het gezichtje is. En als de placenta dan ook nog eens aan de voorkant van je buik zit, kan het moeilijk worden om een mooie echo te maken. Gelukkig hebben we daar een trucje voor: zorg dat je met een volle blaas komt!

Met een volle blaas een echo laten maken

Kom je met een volle baas, dan zal dit het hoofdje van je baby iets omhoog duwen, waardoor er mogelijk meer ruimte is. Hierdoor wordt de kans op mooie 3D/4D beelden groter. Een volle blaas krijg je door vanaf één uur voor aanvang van de echo niet meer te gaan plassen en nog een halve liter te drinken. (Let op: een plasgevoel is niet hetzelfde als een volle blaas! Dit kun je namelijk ook hebben doordat het hoofdje op de blaas duwt.)

Gratis herhaling

Onze echoscopisten zijn ervaren. Ondanks ons kwalitatief hoogwaardige echo apparaat en onze kennis en kunde, lukt het toch niet altijd om de gewenste echo te maken. Soms door pech, soms door omstandigheden in de buik. We kunnen wel inschatten of er een reële kans is of het op een ander moment misschien wel zal gaan lukken. De echoscopiste zal je dan uitnodigen voor een gratis herhaling. Een gratis herhaling vindt plaats als de echo door omstandigheden niet goed heeft kunnen plaatsvinden, maar hier wel voor betaald is. Wij zullen altijd ons best doen en zullen je altijd eerlijk informeren. Probeer jij dan een volle blaas en een reële verwachting te hebben?
Eén ding is zeker: een gezellig samenzijn met elkaar en genieten van de baby wordt het altijd!