Gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Wanneer je zwanger bent, kom je aan. Dat is algemeen bekend en natuurlijk ook volkomen logisch. Maar hoe snel kom je aan? Hoeveel gewicht komt er gemiddeld bij en wat is eigenlijk de oorzaak van de gewichtstoename? Hoe kun je excessieve gewichtstoename beperken? Wij vertellen je er graag meer over.
Hoe verloopt gewichtstoename tijdens de zwangerschap?
Iedereen is natuurlijk anders en het is voor iedereen ook anders wat gezond is om aan te komen. Wanneer je voor je zwangerschap een laag gewicht had, is het juist goed voor je om wat extra aan te komen. Wanneer je juist zwaarder was voor je zwangerschap, is dat natuurlijk een minder goed idee. Maar wat is nu de gemiddelde gewichtstoename bij een zwangerschap? Wanneer je zwanger bent van één kindje, is het normaal om tussen den 11,5 en 16 kilogram aan te komen. Wanneer je zwanger bent van een tweeling, kom je gemiddeld tussen de 16,8 en 24,5 kilogram aan. Als je al overgewicht had voordat je zwanger werd, is een gewichtstoename van 7 en 11,5 kilo gezond.
De oorzaak van gewichtstoename tijdens de zwangerschap
Ja, de baby weegt natuurlijk op het einde van je zwangerschap ook wel wat, dus dat gewicht kom je sowieso aan. Maar er zijn nog heel veel meer redenen waardoor je misschien wel 15 kilo aankomt. En dat is niet alleen vet, dat neemt meestal maar 3,5 kilo voor zijn rekening. De gewichtstoename wordt ook veroorzaakt door:
- Lichaamswater, ongeveer 1,5 kilo
- Borstklieren, ongeveer 400 gram
- De borsten zelf, ongeveer 400 gram
- Bloed, voor een goede doorbloeding van de placenta, ongeveer 1,5 kilo
- Vruchtwater, ongeveer 800 gram
- Placenta, ongeveer 650 gram
- Baarmoeder, ongeveer 900 gram
- En natuurlijk de baby van tussen de 3 en 3,5 kilo
Overgewicht voor of tijdens de zwangerschap
Heb je een BMI van 30 of hoger, voor of tijdens je zwangerschap, dan brengt dit extra risico’s met zich mee. Geen paniek, de meeste zwangerschappen gaan namelijk gewoon goed! Het is wel belangrijk om extra op je gewicht te letten, maar ga ook zeker niet lijnen. Let er gewoon op dat je niet allerlei onzinnig voedsel naar binnen schuift. Wanneer je zwanger wil worden en je hebt een BMI van 30 of hoger, dan is het slim om eerst proberen af te vallen. Dit verhoogt niet alleen je kans om zwanger te worden, maar reduceert ook de risico’s die je loopt wanneer je zwanger bent met overgewicht, zoals:
- Een miskraam
- Zwangerschapsdiabetes
- Hoog geboortegewicht wat kan leiden tot een moeilijke bevalling
- Zwangerschapsvergiftiging
- Afwijkingen aan of zelfs overlijden van je kindje