Is een pretecho schadelijk voor de baby?

Nee. Een pretecho is niet schadelijk. Je kunt met een gerust hart een mooie pretecho van je ongeboren kindje laten maken! Er zit een verschil tussen een medische echo of een pretecho. Tijdens een echo die medisch van aard is, wordt er een onderzoek gedaan naar het kind. Tijdens zo’n echo-onderzoek wordt er gekeken naar mogelijke afwijkingen en de ontwikkeling het lichaam van het kindje.

  • De eerste echo is rond de 10 weken. Tijdens deze echo wordt gekeken of de zwangerschap er goed uitziet. Je kunt dan ook het hartje zien kloppen. Ook wordt de grootte van de baby gemeten, wordt de uitgerekende bevallingsdatum vastgesteld en wordt gekeken of je misschien wel een twee- of drieling krijgt.
  • De tweede echo is rond de 20 weken. Dit is een screenings echo en een echte APK keuring van je baby. Er wordt gekeken naar alle orgaantjes en of er misschien een afwijking is. De ene afwijking kun je echter beter zien dan de andere en niets kan voor 100% uitgesloten worden. Tijdens deze echo kun je ook naar het geslacht van je baby vragen.

 

Wat is het verschil tussen een medische echo en een pretecho?

Medische echo’s worden aangevraagd door je verloskundige, en in ieder geval de 10 en 20 weken echo’s worden vergoed door je zorgverzekeraar. Je hebt voor een medische echo dan ook altijd een doorverwijzing nodig. Een pretecho kun je echter op eigen verzoek laten maken, zo vaak als je maar wil. Deze worden niet vergoed door je zorgverzekeraar. Verder wordt er bij het maken van een pretecho niet alleen gebruikgemaakt van de 2D techniek, maar ook van de 3D/4D techniek. Dit gebeurt niet bij gebruikelijke medische echo’s.

 

Hoe wordt een pretecho gemaakt?

  • De echo wordt gemaakt met behulp van ultrasone golven. Dit zijn geluidsgolven (trillingen) die de echo transducer, het apparaatje dat over je buik heen glijdt, je buik instuurt.
  • De baby en de baarmoeder weerkaatsen deze trillingen en komen zo weer terug in de transducer.
  • De techniek in het echoapparaat zet deze teruggekaatste trillingen om in beeld, waardoor de baby op het beeldscherm verschijnt.

Deze ultrasone golven zijn niet schadelijk voor je kindje. Er wordt ook vaak met een doptone geluisterd naar het hartje; hierbij gebeurt eigenlijk precies hetzelfde, hierbij zie je alleen geen

beeld en hoor je alleen maar het hartje kloppen. Bij het maken van een echo komt er wel energie en warmte vrij. Echter is de hoeveelheid warmte die vrijkomt dusdanig weinig, dat het verwaarloosbaar is. Je kunt je baby zelfs beter bekijken met een echo dan dat je luistert met een doptone. De intensiteit van de trillingen zijn namelijk anders. Met hetzelfde aantal trillingen waarmee je 30 minuten kun luisteren via een doptone, kun je 34 uur naar een echo kijken! Met andere woorden, je kunt met een gerust hart een pretecho laten maken.

 

Is een 3D/4D echo schadelijk voor de baby?

Het maken van een pretecho of 3D/4D echo is dus absoluut niet schadelijk voor je baby. Bij pretecho&zo werken alleen gespecialiseerde echoscopisten en gecertificeerde verloskundigen. Je bent dus verzekerd van specialisten met deskundig advies. Het is heel begrijpelijk dat je zo vaak mogelijk je baby wil bewonderen, dus een pretecho laten maken is dan een goede optie! We kijken dan aandachtig naar je kleintje en je krijgt mooie beelden mee naar huis. Laat je een 3D/4D echo van je baby maken, dan zie je je kindje in realistische kleuren. Je kunt zelfs de discussie aangaan of hij of zij jouw neusje heeft, of toch die van je partner. Met de 4D modus kun je je kindje zelfs in real life zien bewegen. Na afloop krijg je een serie mooie foto’s mee en live beelden op dvd.

 

Wanneer kan je het best een pretecho laten maken?

Een pretecho kun je het best tussen de 26 en 30 weken zwangerschap laten maken. Het is ook mogelijk om een geslachtsbepaling echo te laten maken. Indien je niet kunt wachten tot de 20 weken echo om erachter te komen of je een jongetje of meisje krijgt, kun je dan namelijk ook bij ons terecht. Al vanaf 13 weken kunnen wij het geslacht zien. Je bespaart jezelf dus zeven weken nieuwsgierigheid!

Neem voor meer informatie contact met ons op