We krijgen vaak de vraag wat het meest gunstige zwangerschapstermijn is voor een pretecho. Hier zijn zeker richtlijnen voor, al ligt het er natuurlijk ook aan wat jullie zelf willen en verwachten. Meestal is een pretecho het mooiste tussen de 24e en 31e week van de zwangerschap. Uit onze ervaring blijkt dat de meeste mensen kiezen voor een 3D-echo ergens tussen de 24e en 31e week van de zwangerschap. Als je een wat voller postuur hebt, zijn de beeldkwaliteit en helderheid vaak beter naarmate de zwangerschap vordert. In dit geval is het wellicht beter om iets later in de zwangerschap te komen, bijvoorbeeld rond de 28e of 29e week in plaats van al bij de 24e week. Dit komt doordat je buikwand geleidelijk dunner wordt naarmate je kindje groeit en tegen de buikwand drukt.

 

Advies voor een 3D-echo vóór de 34e week

Wij raden aan om in ieder geval vóór de 34e week van je zwangerschap een 3D-echo te laten doen. Dit komt omdat de kans op heldere en mooie beelden dan groter is (de baby is nog niet ingedaald). Zodra de baby is ingedaald, wordt het vaak moeilijker om het gezichtje met een 3D-echo vast te leggen.

 

Tweelingzwangerschappen advies vóór de 25e week

Bij een tweeling is er over het algemeen minder ruimte in de baarmoeder vergeleken met een eenling. Daarom raden we aan niet te lang te wachten met een live 3D-echo (3/4D-echo). Uit onze ervaring blijkt dat de kans op succes bij een geslaagde 3/4D pretecho bij een tweeling het grootst is tot ongeveer de 23e of 24e week van de zwangerschap. Als je langer wacht, blijft het weliswaar mogelijk, maar neemt de kans op een geslaagde 3/4D-echo af.

Voor een optimaal resultaat is een gunstige ligging van de baby tijdens vooral een live 3D-echo van het grootste belang.

 

Op deze pagina geven we je meer inzicht in wat je van een pretecho kunt verwachten per zwangerschapsstadium. 

 

Pretecho bij 12 weken

Vanaf de 12e week wordt het al mogelijk om een volledige kleine menselijke vorm te zien. Het kindje is dan ongeveer 7 cm lang van kruin tot stuit en vertoont vaak al opmerkelijke bewegingen.

 

Pretecho bij 13 weken (eventueel met geslachtsbepaling)

Vanaf de 13e week worden er meer details zichtbaar. Een geslachtsbepaling wordt bij ons mogelijk vanaf deze fase. Je kunt bijvoorbeeld al waarnemen of het een jongen of meisje is en zelfs zien of het kindje drinkt of een plasje heeft gedaan. Op dit punt is het kindje ongeveer 9 cm lang van kruin tot billetjes en weegt ongeveer 43 gram.

 

Pretecho bij 18 weken

Rond de 18e week heeft het kindje een lengte van ongeveer 20 cm bereikt. Het gezicht begint zich enigszins duidelijker af te tekenen in 2D, vooral als het van opzij wordt bekeken (en profil).

 

Pretecho bij 23 weken

Tot ongeveer de 23e week kan het gehele kindje nog in één beeldscherm worden getoond. Na deze periode “groeit het kindje uit beeld” en wordt dit niet langer mogelijk. Er worden steeds meer details zichtbaar!

 

Pretecho bij 25 weken

Vanaf ongeveer 25 à 26 weken begint het kindje een onderhuidse vetlaag te ontwikkelen, waardoor het gezicht wat ronder wordt (“bollere wangetjes”). Op dit moment is het kindje ongeveer 33 cm lang. De beelden van het kindje, inclusief het gezicht, worden nu steeds gedetailleerder, vooral in live 3D-weergave.

 

Pretecho bij 33 weken

Tot ongeveer de 33e à 34e week zijn er vaak nog duidelijke beelden, met name van het gezicht, te verkrijgen. Nadat het kindje is ingedaald en het hoofd diep in het bekken “verborgen” is, wordt het vaak lastiger om het gezicht mooi in beeld te brengen. Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze “regel”.