29 weken zwanger

Je bent 29 weken zwanger, nu begint het al echt te kriebelen… De bevalling komt dichterbij en je baby wordt steeds groter. Je baby groeit, dus jij ook! Als het goed is heb je al een mooie bolle buik. In deze fase van de zwangerschap is het belangrijk om gevarieerd te eten zodat je baby alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft om goed te kunnen groeien!

Zo ziet je baby eruit na 29 weken zwangerschap

Wanneer je 29 weken zwanger bent, is je baby hard aan het groeien. In de 29e week verandert zijn skelet van zacht kraakbeen naar bot en de navelstreng wordt alsmaar dikker. In deze week vormt je baby ook al zijn of haar smaakpapillen hoewel, er natuurlijk nog niet veel te proeven valt. Ook de rest van de cellen in de hersenen specialiseren zich, waardoor de zintuigen van je kindje nog beter worden. Het zenuwstelsel van je baby ontwikkelt zich in deze week ook steeds verder. Je baby maakt de stof myeline aan, wat over het zenuwstelsel komt te liggen. Dit zorgt voor een betere en snellere werking van het zenuwstelsel.

Jouw symptomen als je 29 weken zwanger bent

In je 29e week heb je waarschijnlijk al een heel bolle buik! Dat komt natuurlijk doordat je baby goed aan het groeien is. Een andere kwaaltje waar je last van kan hebben als je 29 weken zwanger is, zijn spataderen. Zeker wanneer dit in de familie zit en bijvoorbeeld jouw moeder ze ook had, is de kans groot dat jij ook last krijgt van spataderen. Spataderen zijn volkomen onschuldig, maar ze kunnen wel klachten geven, en dat kan natuurlijk heel vervelend zijn. De spataderen ontstaan door de hormonale veranderingen en het toegenomen bloedvolume. Vaak verdwijnen spataderen vanzelf na de bevalling.

Andere klachten

Je merkt misschien dat je libido wat lager is, doordat je last krijgt van allerlei kwaaltjes zoals spataderen, gezwollen enkels en zwangerschapsstriemen. En die dikke buik helpt natuurlijk ook niet mee! Misschien is je partner wel bang dat het schadelijk is voor de baby om seks te hebben, maar niets is minder zijn. En wanneer je er echt geen zin in hebt, zijn er natuurlijk nog genoeg andere manieren om intiem te zijn.

Beweegt je baby minder dan normaal bij 29 weken zwangerschap?

Wanneer je 29 weken zwanger bent, voel je de bewegingen van je baby goed. Het kan zijn dat je niet alleen schopjes voelt, maar ook een elleboog of knie kan voelen bewegen. Wanneer de baby slaapt, voel je hem of haar natuurlijk een stuk minder goed. Wanneer je baby een dag niet beweegt of ineens een stuk minder beweegt dan je gewend bent, kun je het beste even langs je verloskundige gaan. Je kunt dan bijvoorbeeld een controle-echo laten doen. In de meeste gevallen is er niets aan de hand!

Wil je nog eens kijken hoe je baby eruit ziet en hoe het met hem of haar gaat? Laat dan een pretecho maken!