31 weken zwanger

Je bent 31 weken zwanger! Het einde van je zwangerschap komt nu langzaamaan echt dichterbij. Je kunt al uit gaan kijken naar je zwangerschapsverlof; een heerlijke periode voor een zwangere vrouw. Maar je zal je misschien ook het een en ander afvragen als je 31 weken zwanger bent. Hoeveel ben je bijvoorbeeld nu aangekomen? Hoeveel dagen moet je nog? En hoeveel weegt je baby eigenlijk bij 31 weken zwangerschap? En is het normaal dat je weer vaker misselijk bent en moet overgeven? Wij geven graag antwoord op deze dringende vragen in onze zwangerschapskalender.

Hoe ziet je baby eruit na 31 weken zwangerschap?

31 weken is natuurlijk al een hele poos. Jij merkt dat je aangekomen bent, en dat komt natuurlijk vooral doordat je baby een stuk groter is geworden. De lengte en het gewicht verschilt natuurlijk per baby en zwangerschap, maar gemiddeld weegt een baby na 31 weken ongeveer 1500 gram en is deze ongeveer 39 centimeter lang. Je baby ziet er eigenlijk al uit alsof het klaar is om geboren te worden. Toch is dit niet het geval; je baby kan zijn of haar eigen temperatuur nog niet regelen en heeft ook nog niet voldoende weerstand opgebouwd. Zou je baby nu ter wereld komen, dan moet deze om deze redenen echt nog even in de couveuse. Omdat je baby er al volmaakt uitziet, is dit een prachtig moment om een 3D/4D echo te laten maken; je kunt dan helemaal zien hoe je baby eruit ziet!

Misselijkheid, aankomen en overgeven

Zwanger zijn doet natuurlijk veel met je lichaam. Je zit nu in je derde trimester en dit kan ervoor zorgen dat je wat misselijk wordt en ook weer gaat overgeven. Terwijl je net dacht dat dat voorbij was! Ook is je lichaam zich klaar aan het maken om voor je baby te kunnen zorgen. Zo kan het al gebeuren dat je borsten melk gaan lekker. Hiervoor kun je gelukkig zoogkompressen gebruiken. Daarnaast verveelt je baby zich nog zeker niet in je baarmoeder! Doordat je baby een stuk gegroeid is, heeft deze wat minder ruimte in je baarmoeder. Daarom kun je elke beweging die je baby maakt extra goed voelen! Steekt er wat uit, dan is dit waarschijnlijk een schoudertje of voetje.

Zorg goed voor jezelf

Als je 31 weken zwanger bent, ben je waarschijnlijk druk bezig om bijvoorbeeld op je werk alles geregeld te krijgen voordat je zwangerschapsverlof hebt. Als je zwanger bent, is het natuurlijk belangrijk dat je niet te veel stress ervaart. Daarom is het slim om al je werk vooruit te plannen, zodat je straks ook met een gerust hart met zwangerschapsverlof kunt gaan.

Kalender