36 weken zwanger

Als je 36 weken zwanger bent, heb je echt nog maar een paar weken te gaan. Je zwangerschap zit er bijna op! Dat betekent ook dat je je moet voor gaan bereiden op je bevalling. Probeer hier toch niet al te veel mee bezig te zijn, en ook nog even te genieten van je laatste weken zwangerschap. De tijd gaat namelijk erg snel!

36 weken: je baby is er klaar voor!

Je baby is de afgelopen weken nog flink gegroeid. Daarom zal jouw buik ook nog een kleine groeispurt doormaken! De orgaantjes van je baby zijn helemaal af en compleet en je baby is er dus in principe klaar voor om geboren te worden. Hoeveel weegt je baby na 36 weken in je buik? De meeste baby’s wegen na 36 weken zwangerschap ongeveer 3 kilo. Je kindje kan nu de koude buitenwereld aan! De gemiddelde lengte ligt nu tussen de 40 en 50 centimeter. Dit verschilt natuurlijk per baby.

Misselijkheid, buikpijn, menstruatiepijn en voorweeën

Je bent je niet alleen mentaal aan het voorbereiden op je bevalling, ook je lichaam maakt zich klaar. Ben je vaker misselijk of heb je meer buikpijn, dan kan dit een teken zijn dat de bevalling gaat beginnen, in ieder geval dat je lichaam er helemaal klaar voor is. Je baby daalt nog verder in en daardoor kun je wat last gaan krijgen van je darmen; deze raken hierdoor namelijk in verdrukking.

Daarnaast kun je af en toe last krijgen van krampen, die je qua pijn kunt vergelijken met menstruatiepijn. Dit wordt veroorzaakt door voorweeën. Nog een teken dat je lichaam zich klaarmaakt voor de bevalling. Maar hoe weet je nu wanneer de voorweeën veranderd zijn in echte weeën? Dat verschil merk je goed als de weeën steeds vaker en regelmatiger voorkomen en de pijn intenser wordt. Laat je niet van de wijs brengen door de voorweeën, het kan namelijk nog best een paar weken duren voordat deze veranderen in echte weeën en je bevalling gaat beginnen.

Angst voor de bevalling

Er zijn voldoende vrouwen die angst hebben voor de bevalling. Dit is heel normaal, zeker als het gaat om je eerste kindje. Je weet natuurlijk nog niet precies wat er gaat gebeuren en hoe het allemaal gaat voelen. Zwangerschapscursus kan je hierbij helpen, bijvoorbeeld om goed om te leren gaan met de pijn. Vind je het hierna nog steeds erg eng, dan helpt het zeker om hierover te praten. Er zijn vast genoeg ervaringsdeskundigen om je heen! Zij kunnen je vast geruststellen, maar laat je ook niet bangmaken door horrorverhalen. Iedere bevalling is anders!

Kalender