Een 2D echo maken: hoe werkt het?
Echoscopie wordt in de medische wereld veel gebruikt als techniek om met beelden een diagnose te stellen. Met een echo kan onderzoek gedaan worden naar belangrijke organen van het kind, zoals het hart en de rest van het lichaam. Eventuele complicaties worden zichtbaar. Een belangrijke reden voor deze toepassing in de gynaecologie en verloskunde is de veronderstelde veiligheid in vergelijking met andere beeldvormende technieken. De zeer snelle ontwikkeling en daarmee verbeteringen van de echotechniek zorgen ervoor dat het echo apparaat regelmatig gebruikt wordt tijdens de zwangerschap. Daarnaast is het natuurlijk ook prachtig om je kindje te kunnen bekijken op een scherm!
Hoe wordt een pretecho gemaakt?
De techniek van een echo is moeilijke natuurkunde. We zullen proberen het toch simpel uit te leggen, want als je snapt hoe een echo tot stand komt, zal je ook beter begrijpen waarom de ene echo mooier is dan de andere. Een echo wordt gemaakt met een zogeheten ‘transducer’. Dit is de ‘echokop’ waarmee de echoscopiste over je buik gaat. Via deze transducer worden geluidsgolven de buik in gestuurd. Geluidsgolven zijn heel veel kleine trillingen per seconde, soms wel 20 miljoen! Het Engelse woord voor echo is dan ook ‘ultrasound’, waarbij ‘ultra’ staat voor de grote hoeveelheid trillingen. Deze grote hoeveelheid trillingen gaan door de huid en de daaronder liggende weefsels, op weg naar de baby. Eenmaal aangekomen bij de baby, weerkaatsen de trillingen en worden ze teruggestuurd naar de echokop.
Hoe werkt een echo?
Hoe beter de trillingen van de echo weerkaatst worden, des te mooier is het echobeeld. Maar wat is nu een goede trilling? Dit hangt af van de intensiteit van de trilling en hoe lang deze trilling onderweg is geweest. Een voorbeeld. Stel, we sturen een pakketje van 10.000 trillingen vanuit de transducer, de echokop, de buik in. Deze trillingen moeten door verschillende lagen en structuren heen trillen, zoals de huid, de buikwand, vetlaag, baarmoederwand en soms ook de placenta. Als de trillingen bij de baby zijn aangekomen, moeten de trillingen zich weer dezelfde weg terug worstelen. Hierdoor zullen onderweg ook trillingen verloren gaan, omdat ze door een bepaalde laag worden tegengehouden, of niet sterk genoeg terugkomen. Bij de ene vrouw zullen er daarom van de 10.000 trillingen misschien 9.000 kunnen worden omgezet naar een echobeeld, terwijl dat bij de andere vrouw er misschien maar 5.000 zullen zijn. Daarnaast bepaalt ook de tijdsduur die de trillingen nodig hebben om de baby te bereiken en weer terug de echokop te bereiken, de kwaliteit van het beeld. Hoe meer trillingen per seconde, hoe beter het echobeeld.
Hoe krijg je een mooie pretecho?
Nu begrijp je dus waarom de ene vrouw scherpere foto’s heeft dan de andere vrouw. We zijn immers allemaal verschillend! De stugheid van een huid verschilt, en de dikte van de buikwand wordt bepaald door de vetlaag. Daarbij verschilt bij iedere vrouw ook de ‘logistiek’ in de buik tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan de hoeveelheid vruchtwater, de ligging van de placenta en de ligging van de baby met de houding van de armpjes en beentjes. Allemaal structuren waar de trillingen doorheen moeten in een zo kort mogelijke tijd. Dus hoe minder structuren en afstand, hoe mooier het beeld.
Waarom krijg je bij pretecho&zo wel mooie beelden?
Een echo apparaat is afhankelijk van zijn techniek. Je kunt dit bijvoorbeeld vergelijken met een auto. Je kunt kiezen voor een auto van 3000 euro met een stuur en vier wielen die je van A naar B brengt. In een auto van 50.000 euro kom je ook van A naar B, maar zit je wellicht een stuk comfortabeler, heeft het meer mogelijkheden en luxe en kun je veiliger en sneller je doel bereiken. Ons echoapparaat is dan ook de Rolls Royce onder de echo apparaten. Daarom zullen wij minder vaak last hebben van de stugheid van de huid of van de dikte van de buikwand dan andere echoapparaten. Echter hebben we de eerder besproken ‘logistiek’ van de buik niet voor het zeggen. Wel kunnen we de ligging van de baby proberen te veranderen met verschillende trucjes. Helaas kunnen we de ligging van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater niet beïnvloeden.
Je kuint bij ons terecht voor verschillende soorten 2D echo’s. Bekijk hier de mogelijkheden!