Wil je weten hoe je je kunt voorbereiden op een pretecho en wat een pretecho precies inhoudt? En ben je benieuwd hoe je de baby tijdens de pretecho het beste kunt zien? Bij pretecho&zo vind je de antwoorden op al je vragen over het laten maken van een pretecho.
Vraag 1: Vanaf wanneer zie (en hoor) je het hartje van de baby kloppen?
Vanaf het moment dat je 6 weken zwanger bent, kunnen we de hartslag van de baby waarnemen op een echo. En vanaf 12 weken kun je bij ons het kloppende hartje van je baby horen.
Vraag 2: Worden de echo’s gemaakt door een man of door een vrouw?
Bij pretecho&zo worden de echo’s uitgevoerd door ervaren en goed opgeleide vrouwelijke echoscopisten. We stellen graag ons team aan je voor.
Vraag 3: Waarom is het belangrijk dat ik een goed gevulde blaas heb voor de vroege echo?
Een volle blaas zorgt ervoor dat de baarmoeder hoger ligt, waardoor de baby beter zichtbaar is tijdens de echo. Daarom is het belangrijk om goed te drinken voor je naar ons toekomt voor een vroege echo.
Vraag 4: Wat is het verschil tussen een pretecho en een medische echo?
In Nederland worden tijdens de zwangerschap de termijnecho, de 13-weken echo en de 20-weken echo aangeboden vanuit de basisverzekering. Daarnaast worden de meeste echo’s uitgevoerd vanwege een medische indicatie. Op verzoek van je verloskundige of arts kan een echo worden gemaakt om de baby te controleren op mogelijke afwijkingen.
Als je echter geen medische indicatie hebt maar toch graag je kindje wilt zien, de vingertjes wilt tellen en naar het hartje wilt luisteren, begrijpen wij dat volledig. Onze praktijk is er juist voor dat doel. Een pretecho is een echo die je laat maken omdat je rustig naar je baby wilt kijken op een groot scherm. Onze ervaren echoscopist neemt de tijd om je baby goed in beeld te brengen, zodat jij, je partner en eventuele familieleden of vrienden de baby goed kunnen bekijken.
Vraag 5: Is het maken van een echo schadelijk?
Er zijn geen bekende schadelijke gevolgen verbonden aan het maken van echo’s.
Vraag 6: Wat gebeurd er als het niet lukt om mooie beelden te krijgen tijdens mijn pretecho?
De kwaliteit van het beeld tijdens een echo is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur van de zwangerschap, de positie van de baby in de baarmoeder en jouw postuur. Over het algemeen is het vanaf 12 weken zeer waarschijnlijk dat 2D-beelden goed lukken. Echter, als de baby veel beweegt, de handen voor het gezicht heeft of met het hoofdje richting de placenta ligt, kan het moeilijker zijn om een 3D- of 4D-beeld te verkrijgen. Als het uiteindelijk niet mogelijk blijkt te zijn om een duidelijk beeld te krijgen, ben je van harte welkom om op een ander moment terug te komen, zonder extra kosten.
Vraag 7: Wordt er ook gekeken naar de gezondheid van mijn baby tijdens de pretecho?
Een pretecho is niet ontworpen om medische afwijkingen te diagnosticeren. Onze echoscopisten zijn echter wel gekwalificeerd om medische echo’s uit te voeren. Mocht er onverhoopt tijdens een pretecho een afwijking worden opgemerkt, dan zullen onze echoscopisten dit kunnen benoemen – uiteraard alleen als jij aan hebt gegeven dat te willen.
Vraag 8: Waarom kan een geslachtsbepaling niet eerder dan 13 weken?
Tussen week 12 en 14 van de zwangerschap heeft elke baby een uitsteeksel, ook wel bekend als de tuberkel, dat zich ontwikkelt tot de geslachtsorganen. Deze tuberkel ziet er bij zowel jongens als meisjes in eerste instantie hetzelfde uit. Pas hierna trekt de tuberkel zich bij meisjes naar binnen, terwijl deze bij jongens naar buiten blijft steken. Daarom is het lastig om het geslacht van de baby vóór 13 weken zwangerschap te bepalen.