23 weken zwanger

Een actieve baby na 23 weken zwangerschap

Je kindje gaat rustig verder met zijn ontdekkingsreis. Ook de voetjes en de handjes worden nu vastgepakt. Het gehoor van je kindje is verder ontwikkeld. Je baby hoort jouw stem en de muziek die je draait. Denk dus wel na over de muziek die je erop zet, je kunt er nog een lange tijd aan vast zitten. Heb je een hond thuis en blaft deze vaak? Ook dat hoort je kindje. Hij zal minder snel schrikken van het geblaf als hij straks geboren is. Zing en praat dus tegen je baby. Hij of zij zal straks beter reageren op jouw stem en jouw stem zal hem of haar ook geruststellen. Het kleine bewonertje in jouw buik is ook lekker actief. Ben jij aan het dansen, dan danst je kindje gezellig met je mee. De baby reageert namelijk op jouw bewegingen. Het zou zomaar kunnen dat je kindje naar je hand toe komt als jij deze op je buik legt. Verder is je baby nog een beetje rimpelig. De huid groeit namelijk harder dan het vet van de baby. Het vet zal echter flink gaat toenemen en daardoor wordt deze rimpeligheid elke week wat minder. Uiteindelijk zal je kindje met een mooi glad huidje geboren worden.

Hormonen en symptomen tijdens de 23e week

De hormonen die door je lichaam gieren, zorgen voor heel wat veranderingen. Zo maken jouw borsten zich klaar om melk te produceren. Het kan zijn dat je al wat voormelk aanmaakt. Dit wordt ook wel colostrum genoemd. Dit is nog geen echte melk en het heeft een beetje een gelige kleur. Colostrum bevat veel afweerstoffen en die zijn goed om je baby te beschermen tegen virussen en bacteriën. Zodra de baby geboren is gaat het colostrum langzaam over in echte melk, dit duurt ongeveer 10 dagen. Je kleding heb je al een tijdje geleden moeten vervangen, maar gaan je schoenen nou ook nog krapper zitten? Het kan zijn dat je schoenen aan het einde van de dag iets strakker zitten. Dit komt omdat je voeten en enkels opzwellen. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Het is overtollig vocht dat gedurende de dag naar beneden zakt. Veel bewegen kan helpen om dit te verminderen. Ga ook regelmatig met je voeten omhoog zitten.

Hoe groot is de baby als ik 23 weken zwanger ben?

Met 30 centimeter is je kindje ongeveer zo groot als een meloen. Je kindje weegt nu ongeveer 500 gram. Je kindje zal nu steeds harder gaan groeien.

 

Kalender