22 weken zwanger

Je baby na 22 weken zwangerschap: een mini mensje

Je kindje blijft zich goed ontwikkelen. Hij of zij ontpopt zich tot een ware ontdekkingsreiziger. Ook al is het wereldje nog klein, je kindje probeert alles te verkennen. Je baby heeft namelijk gevoel gekregen in de vingertoppen. Met de handjes voelt hij aan zijn eigen gezicht en knijpt hij soms in de navelstreng. Wees niet bang, dit kan geen kwaad. De bloedvaten die door de navelstreng lopen, zijn goed beschermd door een dikke gelei van Wharton. Het gezichtje van je baby vult zich steeds meer, waardoor het op een echt mini mensje gaat lijken. De tanden ontwikkelen zich langzaam verder en de oogleden en wenkbrauwen worden steeds beter zichtbaar. Als je jouw baby’tje zou zien op de echo zou je bijna denken dat hij of zij klaar is om geboren te worden. Je mag vast verliefd worden, maar je moet helaas echt nog even wachten, want je kindje moet nog flink groeien.

Jouw symptomen als je 22 weken zwanger bent

Waar je kindje begint te wennen aan zijn omgeving, verandert er veel in dat van jou. Je baarmoeder komt nu boven je navel uit en je wordt steeds zwaarder. Gelukkig is dat een goed teken, want dat betekent dat je kindje flink aan het groeien is. Het kan ook dat je te veel eet en daarom wat extra kilootjes aankomt. Is dit het geval, ga dan niet lijnen! Dat is erg slecht voor het kindje. Let goed op de voeding die je nuttigt. Eet gezond en verspreid de maaltijden goed over meerdere eetmomenten van de dag. Verder komen de moedergevoelens steeds meer de kop op steken. Heb ik wel genoeg babykleertjes? Ben ik er wel klaar voor? Heb ik wel voldoende maatregelen getroffen voor de komst van het kindje? Allemaal vragen waar je druk mee bezig bent. De nesteldrang treedt op en geen babywinkel die nog veilig is voor jouw koopdrang. Koop niet te veel kleertjes. Naar alle waarschijnlijkheid krijg jij nog genoeg spulletjes van anderen. Daar komt bij dat je baby binnen no-time uit alle kleertjes groeit. Het kan zijn dat je droomt dat jij je kindje telkens achterlaat in de winkel. Laat je niet gek maken door deze nachtmerries. Dit betekent niet dat jij niet toe bent aan het moederschap. Je bent juist nu al deze angsten aan het verwerken, zodat jij er straks als een echte supermoeder voor jouw kindje staat.

Hoe groot is de baby na 22 weken?

Je kindje is ongeveer 28 centimeter en weegt rond de 440 gram. Dit betekent dat je kindje ongeveer net zo groot is als een papaya.

 

Kalender