26 weken zwanger

Je baby

Jouw kleine wondertje lijkt steeds meer klaar om geboren te worden. Toch vinden er nog dagelijks veranderingen plaats. Je kindje heeft zijn of haar ogen al geopend en ziet het verschil tussen licht en donker. Ook maakt je kleintje steeds meer surfactant aan, om straks goed te kunnen ademen. Naast surfactant maakt je kindje ook melanine aan. Melanine zorgt ervoor dat de ogen van je baby kleur krijgen. Het betekent nog niks wanneer jouw kleintje straks geboren wordt met twee prachtige blauwe kijkers. De meeste baby’s worden met blauwe ogen geboren. Na zes tot negen maanden krijgen de ogen van je kindje pas de uiteindelijke kleur. Dit komt omdat het kindje voldoende melanine moet aanmaken om de uiteindelijke kleur van de ogen te krijgen. De Hersenen van je kleintje blijven zich in een rap tempo ontwikkelen. Hij of zij zal nog heftiger reageren op jouw stem en op geluiden van buitenaf. Hier merk je niks van, maar geloof ons dat de hersenactiviteit flink omhoog schiet als je baby jouw stem hoort. Een goed excuus om nog meer te praten tegen je kindje. De baby ontwikkelt ook langzaam zijn of haar stembanden en hij of zij kan zelfs al een beetje geluid maken. Helaas moet jij nog even wachten voordat jij je kindje kunt horen.

Jijzelf

Om je buik kun je nu echt niet meer heen en dat is in dit geval een goed teken! Mocht je nog geen last hebben van nesteldrang, dan is de kans groot dat je dat rond deze week krijgt. Waar je eerst alle klusjes rustig uitstelde, moet het nu het liefst vandaag nog gedaan worden. Je placenta is ongeveer net zo lang als je baby en deze zal ook niet veel langer worden. Het enige wat je placenta gaat doen, is dikker worden. Je kindje blijft ondertussen vrolijk doorgroeien en daarmee drukt je kleintje jouw ingewanden opzij. Dit kan een vervelend gevoel veroorzaken. Het kan zijn dat je vaker moet plassen omdat je kindje tegen je blaas aan ligt of dat je last krijgt van je darmen. Zorg daarom dat je gezond eet en dan voornamelijk voldoende vezels. Verder is het belangrijk om genoeg te drinken. Ben jij een echte fanatiekeling en sport je nog? Luister dan wel goed naar je lichaam. Beweging is goed, maar je moet wel onthouden dat je zwanger bent. Houd je lichaam goed in de gaten en stop met sporten als je kwaaltjes krijgt. Heb jij al meer kinderen? Dan heb je meer kans om voorweeën te krijgen. Je baarmoeder is jouw lichaam aan het klaar maken op de bevalling. Neem vooral je rust als dit gebeurt.

Echo tip

Je kindje is nu ongeveer 33 centimeter en kun je vergelijken met een krop sla. Je baby weegt nu ongeveer rond de 720 gram.

Kijkje in de buik
Echo baby 26 weken zwangerschap

Kalender