27 weken zwanger

Je baby

Het minimensje dat in je buik zit, groeit niet meer zo hard. Je kindje moet nu vooral zwaarder worden en dat gaat hij of zij ook zeker doen. Door de vele vetlagen die worden aangemaakt, wordt je kindje steeds zwaarder. Verder blijven alle organen zich ontwikkelen. De trommelvliezen beginnen te komen en deze week wordt ook aan het immuunsysteem gewerkt. Je kleintje moet straks wel genoeg weerstand hebben om te blijven leven. Het immuunsysteem van jouw versterkt via de placenta het immuunsysteem van je baby. Als je kindje straks geboren is, is het goed om borstvoeding te proberen. Dit is namelijk erg goed voor de weerstand, omdat er antilichamen in zitten. Je kindje past zich steeds meer aan jouw ritme aan. Als jij moe wordt of slaapt, maak je melatonine aan. Dit stofje maakt de baby ook rustiger. Je kindje kan ook gaan dromen vanaf deze week. Een bijzonder verschijnsel omdat het kindje nog niet begonnen is met zijn of haar REM slaap. Deze slaap is belangrijk voor het dromen. Onderzoek moet nog uitwijzen waarom je kindje nu al begint met dromen, maar daar hoef jij je niet druk om te maken.

Jijzelf

Je zit in de laatste week van je tweede trimester. Je zit over de helft en je kunt stiekem al beginnen met aftellen. Je wordt vanaf nu ook steeds zwaarder. Geen zorgen, zolang je gezond eet, zullen deze kilo’s na de bevalling snel weer verdwijnen. Vooral als je borstvoeding gaat geven, vliegen de kilo’s er af. Je kunt ook last krijgen van couperose. Dit is een toename van kleine bloedvaatjes in het gezicht. Probeer je huid niet teveel bloot te stellen aan de zon of andere heftige temperatuurwisselingen. Smeer je gezicht goed in met een vette crème. Het is ook mogelijk dat jij en je benen niet meer op één lijn zitten. Het RLS syndroom, ook wel rusteloze benen genoemd, kan optreden. Net wanneer jij even lekker wil uitrusten of slapen, gaan je benen ineens jeuken en tintelen. Je kunt er weinig tegen doen. Laat het over je heen komen, na de bevalling verdwijnt dit vanzelf weer. Ga er nog even lekker tussenuit. Een paar daagjes samen met je partner in een heerlijk hotel of een zonnig resort. Als je verder weg gaat moet je wel een verklaring van de dokter meenemen met daarop de uitgerekende datum. Bij 34 weken nemen vliegtuigmaatschappijen liever geen zwangere vrouwen mee het vliegtuig in. Niet omdat dit gevaarlijk is, maar omdat de kans bestaat dat je moet bevallen in het vliegtuig.

Echo tip

Een bloemkool, daar kun jij je kindje mee vergelijken wat grootte betreft. Je kindje is ongeveer 34 centimeter en weegt rond de 800 gram.

Kijkje in de buik
Echo baby 27 weken zwangerschap Echo baby 27 weken zwangerschap Echo baby 27 weken zwangerschap Echo baby 27 weken zwangerschap

Kalender