30 weken zwanger

Als je 30 weken zwanger bent, ben je al erg ver in je zwangerschap. Je hebt nog maar 10 weken te gaan en de klok begint nu echt te tikken! Niet alleen je baby maakt deze week veel veranderingen door, ook jijzelf. Jij kunt namelijk merken dat je nesteldrang krijgt. Je wil alles schoon en opgeruimd hebben, ervoor zorgen dat de wereld om je heen klaar is voor je baby. Maar waar houdt je baby zich mee bezig?

Een echte slimmerik

Je baby blijft zich natuurlijk doorontwikkelen en gaat deze week extra hard werken aan zijn of haar hersentjes. Je baby wordt in week 30 namelijk al een echte slimmerik; er wordt een grote hoeveelheid hersenweefsel aangemaakt. Hoewel je baby steeds slimmer wordt, kun jij in deze week steeds vergeetachtiger worden. Dat is gelukkig niet erg, en hoort er allemaal bij.

Je baby heeft de afgelopen week extra vet gekregen, waardoor het goed in staat is om zichzelf warm te houden. Het donslaagje dat je baby heeft opgebouwd, laat in deze week los. Deze haartjes komen terecht in het vruchtwater. Wees niet bang; dit kan geen kwaad. Het is zelfs alleen maar goed voor de baby! Deze haartjes komen namelijk in de darmen van de baby terecht, die hierdoor goed getraind worden voor het echte leven.

Je baby is inmiddels al ongeveer 39 centimeter lang, wat ongeveer net zo lang is als een komkommer! Je baby heeft een gewicht van ongeveer 1300 gram en zal in het derde trimester nog veel meer gaan groeien. Het gewicht zal zelfs verviervoudigen!

Het derde trimester

Doordat het gewicht van je baby in het derde trimester zal verviervoudigen, zalje ook meer kwaaltjes gaan krijgen. Je lichaam verandert nog meer. Dat is vervelend, maar wel logisch. Zo kun je in deze periode van je zwangerschap misselijk zijn en wat meer last hebben van rugpijn en hoofdpijn dan normaal. Hoe verder je in je zwangerschap komt, hoe meer last je ook kunt hebben van buikpijn. Denk hierbij aan steken, maar ook aan maagzuur.

Al met al is week 30 een belangrijke week in je zwangerschap. Je gaat je echt voorbereiden op de komst van je kindje en je bevalling! Het kan dan ook erg leuk zijn om de groei van je kindje vast te leggen door middel van een pretecho. Zo kun je straks herinneringen aan deze mooie periode van je zwangerschap ophalen.

Een kijkje in de buik

Echo baby 30 weken zwangerschap Echo baby 30 weken zwangerschap

Echo baby 30 weken zwangerschap

 

Kalender