Als er een baby op komst is, zijn de ouders niet de enigen die opgewonden raken. De kans is groot dat de toekomstige grootouders, ooms en tantes, neven en nichten, vrienden en andere dierbaren ook graag het nieuwste lid van de familie willen verwelkomen. Een babyshower is een van de meest traditionele manieren om je dierbaren te laten samenkomen om jouw zwangerschap te vieren. Familie en vrienden kunnen jullie als aanstaande ouders ”overladen” met liefde, goede wensen en babyuitzet voor de geboorte. In deze blog vertellen we jullie meer over het fenomeen babyshower en geven we tips over het plannen van een babyshower.

 

Wat is een babyshower?

Een babyshower is een feest dat wordt gegeven om de aanstaande geboorte van een baby te vieren. Het is ook een manier voor vrienden en familie om de nieuwe ouders te helpen alles te krijgen wat ze nodig hebben. Baby’s hebben tenslotte heel veel spullen nodig en de lijst kan behoorlijk duur worden!

 

De geschiedenis van de babyshower

Je weet dit misschien niet, maar de babyshowers die we vandaag de dag kennen zijn een relatief nieuwe uitvinding. Maar dat betekent niet dat het geven van geschenken aan aanstaande ouders niet al werd gedaan voordat zogeheten babyshowers populair werden. Nieuwe baby’s zijn altijd een bron van vreugde en feest geweest. Alleen was de manier waarop dit werd gevierd vroeger heel anders.

De oude Grieken en Egyptenaren hielden rituelen om de nieuwe baby en zijn of haar moeder te vieren. Tijdens deze rituelen boden ze ook cadeaus en goede wensen aan verschillende goden en godinnen aan. Tijdens de Middeleeuwen diende de doop van de baby als een gelegenheid om geschenken aan de nieuwe ouders te geven. Het was gebruikelijk dat geschenken een religieuze betekenis hadden en de peetouders waren meestal degenen die ze gaven.

Later, tijdens de Renaissance, kregen moeders overdadige geschenken bij de geboorte van een baby. Het was tijdens het Victoriaanse tijdperk dat babyshowers vorm begonnen te krijgen. Destijds werden zwangerschap en bevalling niet publiekelijk besproken, dus deze vieringen vonden plaats nadat de baby was geboren.

Victoriaanse babyborrels waren theekransjes met spelletjes en cadeaus voor de nieuwe moeder. In de daaropvolgende decennia werden ze populairder en stonden ze bekend als ‘ooievaarsfeesten’. Babyborrels werden vooral populairder – vooral in de VS – tijdens en na beide wereldoorlogen. Ze boden dierbaren de mogelijkheid om nieuwe ouders financieel te helpen na de economische tegenspoed als gevolg van de oorlogen.

 

Wanneer moet je een babyshower houden?

Er is geen vaste regel die bepaalt wanneer je je babyshower het beste zou kunnen vieren. De meeste babyshowers worden ongeveer 4 tot 6 weken voor de geboorte van de baby georganiseerd. Op die manier kunnen jullie en gasten het geslacht van de baby in gedachten houden bij het kiezen van decoratie en geschenken. Wij verkopen gave decoratie en alcohol vrije champagne in onze webshop, klik hier om een kijkje te nemen.

 

Het plannen van de babyshower

Traditioneel wordt het plannen van een babyshower niet door de aanstaande moeder zelf gedaan. In plaats daarvan komen vrienden en familieleden samen om de babyshower te plannen. De betekenis van een babyshower is tenslotte om moeder en baby te “douchen” met geschenken en liefde!

Als je een aanstaande moeder bent en er is niemand naar voren gekomen om je babyshower te plannen, dan is het volkomen acceptabel om een goede vriend of familielid te benaderen en te vragen of ze het kunnen doen. En hoewel de meeste moeders ervoor kiezen om te ontspannen en anderen de babyshower voor hen te laten plannen, kun je altijd je dierbaren helpen met de planning als je dat wilt. Maar als ze erop staan alles te regelen zonder jouw hulp, laat ze dan vooral lekker hun gang gaan! Dit is een kans voor hen om jou en de baby liefde en genegenheid te tonen.

Het plannen van de babyshower

Het is ook prima om een cadeaulijst samen te stellen. Een online lijstje kan erg handig zijn voor gasten die niet zeker weten wat ze je moeten geven. Het kan ook helpen om dubbele geschenken van verschillende gasten te voorkomen.

 

Wie nodig je uit op de babyshower?

De gastenlijst voor elke babyshower is anders. Meestal worden er zowel naaste familieleden als dierbare vrienden van de aanstaande ouders uitgenodigd. Maar wij adviseren planners van een babyshower altijd de gastenlijst met de aanstaande ouders te overleggen. Better safe than sorry!

Voor een lange tijd waren babyshowers alleen een aangelegenheid voor vrouwen. Maar de afgelopen decennia is het steeds normaler geworden om ook mannen uit te nodigen op een babyshower. Of zelfs om een babyshower voor de vader to be apart te houden met alleen mannen! Alles kan en mag, het gaat erom wat jullie als ouders het leukste vinden!

 

Wat is de beste locatie voor een babyshower?

Voor het kiezen van de beste locatie is vooral het aantal gasten leidend. Als je een kleine groep genodigden hebt, is het mogelijk om deze thuis te houden. Dit kan het huis zijn van een van de planners, of zelfs het huis van de nieuwe ouders. Help in het laatste geval ook met een aantal mensen mee met opruimen. Niemand wil namelijk in het derde trimester na een feestje moeten poetsen 😉 !

Je kunt de babyshower ook op een locatie buiten de deur houden. Bijvoorbeeld bij buurthuizen, theesalons, restaurants, parken, hotels of clubhuizen. Het allerbelangrijkste is om de voorkeuren van de toekomstige ouders in gedachten te houden en een plaats te kiezen die geschikt is voor het soort activiteiten dat je voor de grote dag plant. Dus een park of clubhuis kan ideaal zijn als je van plan bent om veel spelletjes te gaan doen. Een restaurant of theesalon daarentegen zou meer geschikt kunnen zijn voor een rustigere, stijlvolle babyshower.

Of je kunt kiezen voor een virtuele babyshower die volledig online wordt gehost. Dit is tijdens de COVID-pandemie een populair alternatief geworden. Het is ook een geweldige optie als de ouders, vrienden en familie op verschillende locaties of zelfs in verschillende landen wonen.

 

Activiteiten tijdens de babyshower

Babyshowers kunnen speels en leuk zijn, of ontspannen en elegant. Het hangt er echt van af wat moeder wil en waar ze zin in heeft. Het is altijd een goed idee om de mening van de toekomstige ouders te vragen over de activiteiten.

Activiteiten tijdens de babyshower

Hieronder geven we enkele tips voor de activiteiten tijdens een babyshower:

  • Spelletjes: van raden hoe groot de buik van mama is tot ‘Raad de babyvoeding’; er zijn genoeg spelletjes om de gasten bezig te houden. Speur ook zeker Google even af voor het bedenken van een leuke lijst met spelletjes voor op de babyshower.
  • Eten: je kunt kiezen voor een buffet waaraan alle genodigden iets kunnen bijdragen. Je kunt gasten ook vragen om mee te betalen aan de catering of boodschappen voor de babyshower. Een babyshower vieren bij een horeca locatie is helemaal makkelijk. Misschien hebben ze wel een speciaal babyshower aanbod? Daarnaast is het ook super leuk om een luiertaart te maken of kant en klaar te kopen.
  • Goodiebag: een goodiebag voor na een babyshower hoevt niet extravagant te zijn. Kleine zakjes met snoep, koekjes of andere kleine voorwerpen zijn een mooie manier om elke gast te bedanken voor zijn of haar komst.
  • Cadeaus: als de ouders een cadeaulijst hebben gemaakt, kan elke gast ervoor kiezen om zijn eigen cadeau mee te nemen. Je kunt de moeder to be ook iets geven om zichzelf mee te verwennen, zoals gezichtsmaskers, geurkaarsen of zelfs wat mooie make-up. Of als de ouders  hulp nodig hebben met het kopen van een van de duurdere items, kun je met gasten praten en proberen het geld in te zamelen om samen een groter cadeau te geven.
  • Decoraties of thema: gebruik sites zoals Pinterest, Twitter of Facebook om met decoratie-ideeën te komen. Je kunt veel mooie decoratie kopen, maar ook zelf knutselen. Neem ook zeker een kijkje in onze webshop voor babyshower decoratie.