Wij krijgen vaak de vraag wat allemaal van invloed kan zijn op de kwaliteit van een echo. En waarom onze echo beelden zoveel mooier zijn dan de echo’s die in het ziekenhuis worden gemaakt. Vandaar dat we op deze pagina antwoord geven op de vraag: Wat beïnvloedt de kwaliteit van een echografie?

Verschillende factoren hebben invloed op de kwaliteit van een echografie:

  1. De deskundigheid van de echoscopiste speelt een cruciale rol. Omdat zwangerschapsechografie wezenlijk verschilt van bijvoorbeeld nierechografie, is ervaring van de echoscopiste van groot belang. Bij pretecho&zo werken alleen maar medisch gediplomeerde en gespecialiseerde echografisten.
  2. De kwaliteit van de apparatuur is eveneens van invloed op de verkregen beelden. Wij weten dit als geen ander en werken dan ook met het hoog aangeschreven, academische apparaat de GE Voluson E8. Een innovatief apparaat op het gebied van het maken van echo’s. Hiermee kunnen wij zowel medische echo’s als pretecho’s maken en natuurlijk ook 2D, 3D en 4D echo’s. Aan ons apparatuur zal het dan ook zeker niet liggen.

 

Andere belangrijke factoren zijn onder andere:

  • De gunstige ligging van de baby: Voor heldere beelden is het essentieel dat de baby naar de “camera” kijkt, oftewel het echoapparaat op de buik van de moeder. De positie van de baby kan variëren, en wanneer de baby met de rug naar de echoscopiste ligt, kan het lastiger zijn om het gezichtje goed te zien. Dit geldt met name bij 3D/4D-echografie, waarbij de kijkhoek belangrijk is. De baby draait gedurende de dag meerdere keren en kan soms graag op zijn of haar buik liggen, wat het zicht op het gezicht bemoeilijkt. Helaas is het niet mogelijk om de baby in een bepaalde positie te dwingen.
  • Hoeveelheid vruchtwater: Een voldoende hoeveelheid vruchtwater is vooral van belang bij 3D/4D-echo’s. Meer vruchtwater zorgt ervoor dat de baby vrijer kan bewegen en minder hinder ondervindt van de baarmoederwand. Dit resulteert in scherpere beelden. Het is echter belangrijk op te merken dat de hoeveelheid vruchtwater niet plotseling verandert, wat betekent dat sommige baby’s mogelijk duidelijkere beelden opleveren dan andere.
  • Ligging van de placenta: De placenta kan op verschillende plaatsen aan de baarmoederwand vastzitten. Voor een probleemloze bevalling mag de placenta niet voor de baarmoedermond liggen. Tijdens de 20-wekenecho wordt hier standaard naar gekeken. Als de placenta aan de voorkant van de baarmoederwand ligt en de baby naar de “camera” kijkt, kan het gezichtje achter de placenta verscholen zitten, waardoor een duidelijk 3D/4D-beeld ontbreekt. Vergelijkbaar met het vasthouden van een dekbed voor je gezicht terwijl je een foto maakt. Aangezien de placenta tijdens de zwangerschap op dezelfde plaats blijft, kunnen sommige baby’s beter in beeld komen dan andere. Als de placenta voor het gezichtje ligt, kan het helpen als de baby een beetje opzij kijkt. Bij een placenta aan de voorkant is het raadzaam om eerder in de zwangerschap, bijvoorbeeld rond 24 weken, een echo te laten maken, omdat er dan nog kans is dat het gezichtje goed zichtbaar is voordat de baby zich steeds meer in de placenta verschuilt.
  • Postuur van de moeder: Bij slankere moeders is er over het algemeen een grotere kans op scherpere beelden in vergelijking met moeders met een voller postuur. Dit komt doordat er minder weefsel tussen de “camera” en de baby zit, wat resulteert in helderdere beelden. Voor moeders met een voller postuur neemt de kans op betere beelden toe naarmate de zwangerschap vordert, bijvoorbeeld rond 28 weken, omdat de buikwand dunner wordt door de groeiende baby. De ligging van de placenta speelt echter ook hier een rol.
  • Het tijdstip: Het beste moment voor een pretecho varieert. Over het algemeen is de grootste kans op een succesvolle 3D/4D-echo tussen de 22 en 30 weken zwangerschap. Voor 2D-echo’s is het tijdsbestek ruimer, en vanaf 12 weken zijn al mooie beelden te verkrijgen. De afhankelijkheid van andere factoren is bij 2D-echo’s doorgaans minder significant.

 

Enthousiast geworden? Klik hier om een afspraak in te plannen bij een van onze 4 vestigingen.