12 weken zwanger

Hoe groot is de baby bij 12 weken zwanger?

Door de vorming van de belangrijkste organen is de basis van je baby’tje al bijna voltooid. De komende periode zullen deze organen zich verder ontwikkelen zodat ze bij de geboorte van je kindje klaar zijn om goed te werken. Ook de reflexen gaan nu beginnen te ontwikkelen waardoor vingertjes zullen spreiden en teentjes zullen krullen en de oogspieren zullen zich ook gaan bewegen. Als je 12 weken zwanger bent is het gezichtje van je kindje ook al goed aan het vormen, de oogjes komen op zijn plaats en het neusje groeit al. Bovendien zijn de oorschelpjes nu ook al goed te zien.

In deze week van de zwangerschap krijgt je kindje zijn of haar vingerafdrukken welke al aan de vingers gevormd zijn. Op dit moment zijn de stembanden zich ook volop aan het ontwikkelen en de melktandjes beginnen zich in het tandvlees te vormen. Het hoofdje is op dit moment nog het grootst en het lichaam zal nu als eerste een groeifase meemaken om in verhouding tot het hoofdje te komen.

12 weken zwanger: heb jij al een buikje?

Tegenwoordig krijgt de zwangere bij 8 weken al haar eerste echo, en rond de 12 weken vindt de termijnecho plaats. De kans op een miskraam is hier aanzienlijk gedaald en er zijn dan ook veel mensen die bij de 12 weken aan vrienden en familie laten weten dat ze zwanger zijn.

Je kindje is in een rap tempo aan het groeien, hierdoor begint zich bij jou nu ook een mooi zwangerschapsbuikje te vormen. Op dit moment is je baarmoeder ook al groot genoeg om deze te kunnen voelen als je plat op je rug ligt.  Je lichaam is op meer punten aan het veranderen. Rondom je tepel kan het zijn dat je aderen blauw en opgezwollen zijn. Dit gaat vanzelf weer over dus je hoeft hier verder niet van te schrikken.

Symptomen 12 weken zwanger

Doordat de placenta volledig ontwikkeld is zal deze als een filter gaan werken. Alle bouw- en voedingsstoffen welke uit je voeding komen zullen hier doorheen gaan. Belangrijk is het om te weten dat ook nicotine en teer door de placenta heen gaan, evenals uitlaatgassen en smaak- en kleurstoffen. Voor je kindje is het dus belangrijk om een juiste voeding te kiezen, en vooral niet te roken.

Welke symptomen ervaar je nog meer als je 12 weken zwanger bent?

  • We beginnen positief: je lichaam is inmiddels gewend aan de nieuwe hormoonbalans in je lichaam, wat ervoor zorgt dat je minder snel last hebt van duizeligheid en misselijkheid
  • Je buik zal nu echt beginnen met groeien
  • Je kunt last hebben van buikpijn als je 12 weken zwanger bent. Dit komt doordat je baarmoeder hard aan het groeien is. Het zou ook kunnen dat dit komt doordat je wat darmproblemen hebt. Probeer obstipatie te voorkomen en drink vooral heel veel water!

Een kijkje in je buik!

Echo baby 12 weken zwangerschap

Kalender