14 weken zwanger

Kun jij je baby al voelen?

Je baby krijgt deze week piepkleine donshaartjes over zijn hele lichaam, deze haartjes heten officieel lagunohaartjes. Later in de zwangerschap zal je baby zich ‘insmeren’ met een witte vette ‘crème’ die we huidsmeer noemen. De huidsmeer hecht goed aan de lagunohaartjes. De haartjes van de wenkbrauwen en op het hoofdje groeien ook tijdens deze week.

Het komt bij sommige vrouwen voor dat ze de baby voor het eerst voelen in hun buik vanaf deze week, maar de kans is heel erg klein.

14 weken zwanger: buikpijn en andere symptomen

Je baarmoeder is ongeveer net zo groot als een kleine meloen, je zou misschien al iets kunnen zien wanneer je op je rug ligt. Je kunt ook last krijgen van groeipijn van de baarmoeder, deze pijn is te vergelijken met de buikpijn die je kent wanneer je ongesteld moet worden. Verder kan er ook een donkere verticale streep op je buik verschijnen; de zwangerschapsstreep. Deze loopt van je navel tot aan je schaambeen en ontstaat door hormonen. Niet iedereen krijgt deze streep, dus maak je geen zorgen wanneer je er geen of juist wel één krijgt. De zwangerschapsstreep verdwijnt na de zwangerschap vanzelf.

Een groot voordeel vanaf deze week is dat je minder vaak moet plassen, je minder moe bent, je minder misselijk bent en dat je borsten minder gevoelig worden. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van de placenta en je hormonen. Dat je minder moet plassen komt doordat er minder druk op je blaas komt te staan.

Je krijgt deze week ook te maken met wat minder leuke dingen, zo kun je last krijgen van een loopneus. Dit komt door het oestrogeen- en progesteron gehalte in je lichaam. Daarnaast kun je last krijgen van spataderen, deze komen het meest voor op je benen. Het enige wat je kunt doen om het te minimaliseren is door regelmatig te lopen zodat je bloed goed blijft circuleren.

Een echo laten maken als je 14 weken zwanger bent

De baby is nu ongeveer 8,5 centimeter lang en weegt gemiddeld 60 gram.  Vanaf deze week gaat een baby in zijn eigen tempo groeien, het is daarom belangrijk dat de termijnecho voor de 14 weken plaatsvindt. Natuurlijk kun je bij ons ook een pretecho laten maken om je kindje eens goed van dichtbij te bekijken.

Een kijkje in je buik

Echo baby 14 weken zwangerschap Echo baby 14 weken zwangerschap

Kalender