15 weken zwanger

Hoe ziet je baby eruit na 15 weken?

Je baby lijkt iedere dag wat meer op een mini mensje en is nu officieel geen embryo meer, maar kan foetus genoemd worden. De oortjes zaten eerst in de nek, maar zijn ondertussen naar de zijkanten van zijn hoofdje bewogen. De ogen gaan steeds verder naar de voorkant van het gezichtje, het kraakbeen groeit uit tot botten en de huid van de kleine blijft nog erg dun en doorzichtig.

De symptomen als je 15 weken zwanger bent

Veel zwangere vrouwen komen aan tijdens het tweede trimester. Dit is logisch, want de baby wordt groter en het is bovendien ook gezond voor jou en de baby om wat aan te komen. Gemiddeld gezien komen vrouwen ongeveer een halve kilo per week aan.

Tijdens je zwangerschap gaat je bloeddruk steeds wat omlaag, dit heeft te maken met het aantal bloedvaten in je lichaam. Er groeien steeds meer bloedvaten in de placenta en andere organen, hierdoor moet er meer bloed door je lichaam gepompt worden. Rond de 20 weken zul je een dieptepunt bereiken in je bloeddruk, dit heet de midpregnancydrop.

Vanaf deze week kun je ook te maken gaan krijgen met bandenpijn. Je baarmoeder wordt ondersteund door banden, om het groeiende gewicht van de baarmoeder te dragen rekken deze banden uit. Dit kun je voelen wanneer je van houding wisselt, het is een scherpe pijn aan één of beide zijden van de buik.

Omdat je nu zult gaan groeien kunnen er ook zwangerschapsstriemen (ook wel striae genoemd) zichtbaar worden. Altijd prettig om je huid met een lotion in te smeren. Dan blijft deze soepel. Ongeacht de prijs van de lotion deze zal niet kunnen voorkomen dat er striae ontstaan..

Het is daarnaast belangrijk om veel te bewegen tijdens je zwangerschap. Een wandeling maken, een stuk fietsen, zwemmen of dansen zijn goede manieren om in beweging te blijven.

Pretecho 15 weken zwanger

Misschien is er al eerder gekeken naar het geslacht van de baby, maar vanaf deze week wordt het geslacht steeds beter zichtbaar. Als de baby goed ligt kan er met zekerheid uitspraak gedaan worden of jullie een zoontje of een dochtertje kunnen verwachten.

Een kijkje in je buik
Echo baby 15 weken zwangerschap

Kalender