16 weken zwanger

Hoe ziet je baby eruit als je 16 weken zwanger bent?

De oren van je baby zitten sinds vorige week op de juiste plaats, maar vanaf deze week begint het gehoor van je kleintje ook te werken. Er luistert nu dus altijd iemand met je mee, de baby raakt ondertussen gewend aan je stem en aan de stem van de papa. De oren zijn dus druk aan het ontwikkelen, de ogen kunnen dan niet achterblijven. De oogjes blijven nog dichtzitten, maar kunnen al wel donker en licht onderscheiden. Je baby is nu ongeveer 14 tot 16 centimeter lang en weegt ongeveer 110 tot 130 gram.

16 weken zwanger en buikpijn

Je bent in de vierde maand van je zwangerschap, de kans is dus groot dat je wat kilo’s aangekomen bent. Dat is volkomen normaal. Je zult merken dat je ondertussen wat minder vaak hoeft te plassen. Je baarmoeder is nu boven je schaambeen uitgegroeid en hierdoor is er meer ruimte voor je blaas. In deze week verandert het hCG hormoon naar progesteron. Progesteron zorgt ervoor dat je darmen wat slapper worden. Je kunt als je 16 weken zwanger bent wat last krijgen van buikpijn. Dit is niets ernstigs en hoort er helaas gewoon bij. Je kunt de pijn doen verminderen door te ontspannen en bijvoorbeeld een lekker bad te nemen. In de meest extreme gevallen van buikpijn kun je kiezen voor een paracetamol, maar zorg ervoor dat je hier niet te vaak voor kiest.

Je baby voelen als je 16 weken zwanger bent

Sommige vrouwen voelen hun baby al zitten en bewegen als ze 16 weken zwanger zijn.  Maak je echter geen enkele zorgen als jij je baby nog niet voelt! De meeste vrouwen die hun baby al voelen bewegen als ze 16 weken zwanger zijn, zijn al eerder zwanger geweest en weten daardoor dus gewoon waar de op moeten letten. Maak je je toch zorgen of voelt er iets niet helemaal goed? Dan kun je natuurlijk altijd een afspraak maken met een arts om alles eens na te laten kijken.

Moe, duizelig en misselijk: veelvoorkomende symptomen als je 16 weken zwanger bent

Zwanger zijn is niet altijd een pretje. Als je 16 weken zwanger bent, kun je last hebben van verschillende symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Je kan bijvoorbeeld snel moe worden van activiteiten waar je normaal geen enkel probleem mee had. Dat is logisch; alle energie gaat naar het maken van je baby! Maak je dus vooral geen zorgen en neem voldoende rust. Luister goed naar je lichaam en laat je verwennen.

Pretecho laten maken als je 16 weken zwanger bent

Je baby is ongeveer 15 centimeter en weegt ongeveer 130 gram. Je baby is helemaal af, het is nu belangrijk dat de kleine gaat groeien, groeien en nog eens groeien. Dit is een zeer ideaal moment om een pretecho te laten maken! Bekijk hier de mogelijkheden voor het maken van een pretecho als je 16 weken zwanger bent.

Een kijkje in je buik
Echo baby 16 weken zwangerschap

Kalender