17 weken zwanger

17 weken zwanger: alles over je baby

Je baby is flink aan het groeien, dat zul je ook merken aan je buik. Je baby krijgt eindelijk wat meer babyvet en het kraakbeen verandert langzaamaan in botten. Je baby ontwikkelt namelijk een vetlaag die hem of haar zal beschermen tegen het vruchtwater. Dit laagje vet wordt ook wel huidsmeer genoemd en gaat eraf voordat de baby geboren wordt. Daarnaast krijgt je baby ook een onderhuidse vetlaag. Deze beschermt je baby tegen de kou als hij of zij geboren wordt. Zo kan hij of zij makkelijk wennen aan de koude buitenwereld; in je buik is het natuurlijk altijd lekker warm geweest! Je baby wordt ook sterker, er is een grote kans dat je hem voelt schoppen. Het is voor veel vrouwen een bijzonder moment om de baby voor het eerst te voelen bewegen. Je kindje heeft vanaf deze week ook zijn eigen vingerafdrukken ontwikkeld.

Je baby zal nu ook echt reageren op geluiden. Zo kan je kindje ook echt schrikken van een deur die dichtslaat of een hond die blaft en jij voelt dat dan weer in je buik. Je vindt het misschien zielig dat je baby schrikt, maar dit is juist goed. Op deze manier kan je kindje wennen aan de geluiden van de buitenwereld.

Jij, je buik en de symptomen als je 17 weken zwanger bent

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verstopping. Sinds vorige week is er progesteron in je lichaam aanwezig waardoor de darmen wat slapper worden. Je ontlasting verlaat hierdoor moeilijker je darmen. Start de dag elke dag met een ontbijt om je darmen op gang te brengen, eet gedurende de dag regelmatig en drink voldoende. Sommige vrouwen hebben rond deze periode van hun zwangerschap een gloed over zich heen. Een stralende huid en een dikke bos stralend haar. Als je 17 weken zwanger bent, zal je buik pas echt beginnen met groeien. Anderen zullen dat ook zien, maar als je het niet prettig vindt als anderen aan je buik zitten, kun je dat natuurlijk gewoon zegge. Andere symptomen waar je mee te maken krijgt als je 17 weken zwanger bent, zijn bijvoorbeeld dat je steeds meer honger krijgt! Je kunt zelfs midden in de nacht wakker worden van de honger. Dat komt natuurlijk omdat jouw kindje heel wat voedingsstoffen nodig heeft om te kunnen groeien. Je komt in deze periode dan waarschijnlijk ook wat kilo’s aan, en dat is helemaal niet erg. Let er wel op dat je als je honger hebt, kiest voor gezonde snacks. Je baby kan namelijk niet groeien op een dieet van koek, snoep en chips. Ga dus voor fruit, brood en andere gezonde tussendoortjes.

Buikpijn, moe, duizelig en hoofdpijn

Als je 17 weken zwanger bent, is het helemaal niet raar als je symptomen zoals vermoeidheid, buikpijn, duizeligheid of hoofdpijn krijgt. Dit is heel normaal en heeft waarschijnlijk te maken met je hormonen. Het is altijd belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren en zeker niet te ver te gaan. Neem je rust en doe niet te veel; je lichaam heeft alle energie nodig om een mooi mensje te maken! Vind je dat de buikpijn, vermoeidheid, duizeligheid of hoofdpijn echt te erg wordt en vertrouw je het niet, dan kun je natuurlijk altijd even voor de zekerheid langs je arts gaan.

Pretecho laten maken als je 17 weken zwanger bent

Je baby is ongeveer 18 centimeter, hij groeit nu ontzettend hard en is in staat om zijn hoofd, mond, lippen, armen, vuisten, handen, benen, voeten en tenen te bewegen. Op de echo kan het zichtbaar zijn dat de kleine nu veel aan het bewegen is. Wil je ook graag zien hoe je baby er nu uitziet? Bekijk dan de mogelijkheden voor het maken van een pretecho als je 17 weken zwanger bent.

Een kijkje in je buik
Echo baby 17 weken zwangerschap Echo baby 17 weken zwangerschap

Kalender