Praten tegen je ongeboren baby

De meningen verschillen er over. De een praat de hele dag tegen haar zwangere buik, de ander zegt dat het onzin is. Dus: is praten tegen je ongeboren baby onzin, of heeft het wel echt nut? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Kan mijn ongeboren baby mij horen?

Er zijn mensen die beweren dat ongeboren baby’s in de buik je helemaal niet kunnen horen. Niets is echter minder waar. Vanaf week 9 worden de oortjes van je kindje al ontwikkeld, maar pas na de twintigste week kan je baby je pas echt horen en je stem herkennen. Wat hoort je baby dan? Het klinkt ongeveer hetzelfde als wat jij hoort wanneer je hoofd onder water is. Een soort hol geluid dus.

Je baby hoort niet alleen jouw stem, maar hoort alles om hem of haar heen. Zo ook de stem van je partner, waar je baby al aan kan gaan wennen. Maar ook andere mensen, huisdieren en omgevingsgeluiden krijgt je baby mee. En de omgeving van jouw baby… Dat ben jij! Dat betekent dat je baby ook jouw hartslag en spijsvertering hoort en het bloed door de placenta hoort stromen. Je kindje kan ook schrikken van onverwachte geluiden en kan daardoor gaan trappen. Niets aan de hand, zo leert hij of zij wennen aan vreemde geluiden.

Wat is het effect?

Oke, je baby kan je dus horen. Maar wat is daar het effect van en wat zijn de voordelen? Een van de belangrijkste effecten is dat je baby jouw stem en die van de mensen om je heen gaat herkennen. Dat kan je baby geruststellen na de geboorte; hoewel de hele omgeving voor je baby dan ineens anders is, zijn de stemmen nog hetzelfde! Het is dus ook belangrijk dat niet alleen jij, maar ook belangrijke mensen om je heen lekker tegen de baby gaan praten. Zo kan hij of zij iedere stem straks herkennen en geeft het heel veel rust.

Hoe kan je nog meer communiceren met je ongeboren baby?

Bij communicatie denk je natuurlijk aan verbale communicatie, maar je kunt ook op andere manieren communiceren met je ongeboren baby. De meeste baby’s houden namelijk ook van muziek en dan voornamelijk van klassieke muziek. Luister je vaak naar dezelfde muziek en merk je dat je baby daar rustig van wordt? Blijf deze muziek dan aanzetten; wellicht heeft het ook een rustgevend effect als je kindje eenmaal geboren is.

Is je baby onrustig, dan kan contact maken op een andere manier ook effectief zijn. Zo kun je een hand op je buik leggen of je buik masseren. Hier kan je baby rustig van worden of ook proberen contact te zoeken door een handje of voetje tegen je buik aan te leggen.

Contact maken met je baby

Praten tegen je ongeboren baby heeft dus zeker nut! Ben je al weken tegen je baby aan het praten en kun je niet wachten totdat hij of zij er eindelijk is? Dan kun je natuurlijk ook een 3D/4D pretecho laten maken! Zo zie je prachtige, levensechte beelden van je kindje en kun je zien wiens neus, lippen of ogen je baby heeft…