19 weken zwanger

De foetus na 19 weken zwangerschap

Het kleintje is flink aan het groeien in je buik. Het zit nu op de helft van de uiteindelijke lengte. De foetus lijkt ook niet langer meer op een raar mythisch wezentje met te kleine armpjes en beentjes. Deze zijn flink gegroeid en zijn nu in verhouding met het lichaampje. Het huidje van de foetus wordt omhuld door een dikke, vettige beschermlaag. Dit is de vernix caseosa. Het beschermt de baby tegen krassen en tegen het zoute water. Bedenk maar eens wat er met jouw huid gebeurt als je heel lang in bad zit. Moet je nagaan hoe dat zou zijn als je 9 maanden lang in zout water bent ondergedompeld. Verder wordt de foetus steeds sterker. Dit komt mede doordat de hersenen zich verder ontwikkelen en meer verbindingen maken. Je kleintje is ook bezig met het verzamelen van een mooie bos haar. De donshaartjes blijven op het lichaam zitten, maar op het hoofdje maken deze plaats voor echte haren. Ook de wenkbrauwen en wimpers beginnen te groeien.

19 weken zwanger: de symptomen

Je verandert langzaam in een ongeremde eetmachine. Je kunt de hele dag wel eten. Je voorkeur voor eten verandert ook. Sommige dingen vind je super lekker, terwijl je van andere dingen juist misselijk wordt. Pas er wel op dat je niet teveel ongezonde dingen naar binnen werkt. Ga voor de gezonde snacks en houd rekening met de voedingsvoorwaarden tijdens je zwangerschap.

Het kan ook zijn dat je af en toe last krijgt van duizeligheid. Dit heeft te maken met de hoeveelheid ijzer in je bloed. Je hebt veel ijzer nodig voor de groei van je baarmoeder, placenta en natuurlijk je kindje. Eet daarom voldoende ijzer. Denk hierbij aan noten, eieren, appelstroop, bietjes en spinazie.

Een echo laten maken als je 19 weken zwanger bent

Je kindje is nu ongeveer 22 centimeter en maar liefst 250 gram. Doordat het kindje sterker wordt, heb je een grote kans dat je het ziet bewegen op de echo. Daarnaast zie je dat je kindje de juiste verhoudingen heeft gekregen.

Een kijkje in de buik

Echo baby 19 weken zwangerschap

Kalender