21 weken zwanger

Hoe groot is mijn baby na 21 weken zwanger?

Je baby ziet er al uit als een echt mensje. Alle vormen op het gezichtje kloppen en ook de verhoudingen van het lichaampje zijn juist. Het kindje is vooral bezig met zwaarder worden. De ingewanden zijn nu ook zover ontwikkeld zodat je baby suiker op kan nemen uit het vruchtwater. Dit gebruikt hij of zij voor een lekker laagje babyvet. Dit babyvet (vernix) heeft je kindje straks nodig om warm te blijven. De smaakpapillen van je kindje zijn ook iets verder ontwikkeld en hij of zij proeft wat jij hebt gegeten. Sommige mensen beweren dat je op deze manier de voorkeur voor het eten van je kindje kunt beïnvloeden. Verder is het een echt slaapmonstertje en slaapt hij of zij zo’n 12 á 14 uur per dag. Zoveel zal je kindje ongeveer ook slapen als hij of zij pasgeboren is.

21 weken zwanger: de symptomen

In je 21e week is het mogelijk dat je wat last krijgt van bandenpijn. Een stekende pijn aan de zijkant van je baarmoeder. Niet gevaarlijk, maar soms wel vervelend! Het enige wat je hier tegen kunt doen, is even rustig gaan liggen, een warm, ontspannen bad nemen of een warmwaterkruik op je buik leggen. Je kunt ook last krijgen van bandenpijn als je veel beweegt of wat drukker bent. Zodra je dit merkt, moet je gewoon even uitrusten en lekker gaan liggen. Je baarmoeder is flink aan het groeien en dat is maar goed ook, want anders zou je kindje er niet meer in passen. Je buik kan ook hard aanvoelen. Het lijkt net een bal. Dit doet geen pijn, maar een aangenaam gevoel is het niet. Je buik is zich aan het voorbereiden op de bevalling. Het lijkt ook net alsof je buik elke dag groter wordt. Je lichaam verandert steeds meer en er bestaat een kans dat je last krijgt van striae. Dit komt omdat je buik harder groeit dan dat je huid aan kan. Deze strepen zullen na de zwangerschap wel blijven, maar dan zijn ze minder opvallend. Als je voor de eerste keer moeder wordt, is het ook begrijpelijk dat je af en toe onzeker bent over wat je voelt en over hoe het straks moet als het kindje er is. Praat er over met mensen die al kinderen hebben. Grote kans dat zij zullen beamen dat het er allemaal bij hoort. Praat ook samen met je partner over je onzekerheden. Het is voor hem net zo spannend als voor jou en samen sta je sterker.

Maak contact met je baby!

Je kindje heeft de grote van een mango. Hij of zij weegt ongeveer 380 gram en is 27 centimeter. Het is natuurlijk altijd leuk om te zien hoe je baby zich ontwikkelt en hoe hij of zij er nu uitziet. Daarom kun je bijvoorbeeld een 3D/4D echo laten maken om weer even contact met je baby te maken.

Kalender