18 weken zwanger

Hoe ziet je foetus eruit bij 18 weken?

Je kleine wondertje begint zich langzaam voor te bereiden op een leven buiten de baarmoeder. De longen zijn zich aan het ontwikkelen en de luchtgangen vertakken zich in piepkleine longblaasjes. Hieromheen vormen zich fijne bloedvaatjes. Deze zullen uiteindelijk dienen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofmonoxide. In het kleine lichaampje begint ook het spijsverteringsstelsel langzaam actief te worden. Het kleintje heeft nog geen eten of drinken nodig, maar het slikt al wel regelmatig vruchtwater in. Hierin zitten voedingsstoffen, hormonen en groeifactoren die de groei en ontwikkeling van het  darmkanaal stimuleren. Dacht je dat jouw zwangerschap vermoeiend was? Het leven van de foetus gaat ook niet over rozen. Dat laat het blijken door te gapen. Als je geluk hebt, kun je dit zien tijdens een pretecho. Je baby is ongeveer 20 centimeter lang en weegt inmiddels ongeveer 200 gram.

18 weken zwanger: je buik en jij

Mocht je voor het eerst moeder worden, dan ben je natuurlijk gefocust op wat er in je buik gebeurt. In de achttiende week heb je een grote kans dat jij je kleintje voelt bewegen. De foetus is al langer actief, maar het had nog niet genoeg kracht om gevoeld te worden. Als je het kindje voelt, voel je dit aan de voorkant van je buik. Als de placenta aan de voorwand van je baarmoeder groeit ontstaat er een ‘dikker stootkussen’, waardoor je mogelijk een aantal weken later pas voor het eerst je kindje zult gaan voelen. Dit komt omdat  de baby de kracht  moet hebben om door een dikkere laag  te schoppen.Vrouwen die al eerder zwanger zijn geweest, zijn over het algemeen iets gevoeliger en meer gefocust op de trillingen in hun buik. Zij kunnen het kindje met 15 weken al voelen.

Ondertussen groeit je buik gestaag door. De twijfel of je bent aangekomen of toch zwanger bent, bestaat niet meer. Je hebt een mooi zwangerschapsbuikje en je moet nu echt gaan geloven aan positiekleding. Je rug wordt door de buik naar voren getrokken, waardoor je meer last kunt krijgen van je rug. Je wil natuurlijk zoveel mogelijk contact hebben met je baby. Als je 18 weken zwanger bent, kun je eens proberen om je hand op je buik te leggen. Als je een beetje geluk hebt, voel je je baby naar je hand toe gaan! Wees niet bang als je nog niet zoveel voelt, dat is ook heel normaal. Heb nog even geduld, het gaat vanzelf gebeuren!

De symptomen als je 18 weken zwanger bent

Oh, die hormonen toch. Die zijn vaak de oorzaak van je kwaaltjes en andere symptomen. Zo kan je zwangerschap er zelfs voor zorgen dat je tandvlees gaat bloeden of dat zich meer tandplak op je tanden vormt. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn als je 18 weken zwanger bent.  Waar je ook last van hebt, het heeft bijna altijd te maken met je hormonen. Maak je dan ook niet druk over dit soort symptomen, het betekent vaak niets ernstigs.

18 weken zwanger echo

De foetus is nu ongeveer 20 centimeter en 200 gram. Hij of zij begint een echt mini mensje te worden. Je baby heeft geleerd om te gapen en het kan ook de hik krijgen. Met een beetje geluk zie je dit terug op de echo.

Een kijkje in de buik
Echo baby 18 weken zwangerschap

Echo baby 18 weken zwangerschap

Kalender