Voeding tijdens de zwangerschap
“Je moet eten voor twee”, is een veel gehoorde zin tijdens je zwangerschap en voor sommigen het perfecte excuus om alles te eten wat los en vast zit. Deze uitspraak klopt wel in zekere zin, maar helaas gaat het niet om de hoeveelheid, maar het gaat om de kwaliteit van het eten. Je bent tenslotte verantwoordelijk voor het wezentje dat in je buik groeit. Voeding is heel erg belangrijk tijdens je zwangerschap. Het is ook erg lastig, want wanneer eet je te veel en wanneer eet je te weinig? Welke dingen mag ik wel eten en welke niet? Je moet met veel dingen rekening houden. Voor jou en voor je kindje is gezonde voeding het belangrijkst. Je kunt het beste voeding eten dat boordevol vitaminen, mineralen en eiwitten zit.
Uit onderzoek is gebleken dat voeding vooral in de eerste drie maanden heel belangrijk is. Kinderen die zijn verwekt tijdens de hongerwinter hebben meer kans op diabetes en hart- en vaatziekten. Vrouwen die heel veel junkfood eten tijdens hun zwangerschap hebben meer kans dat hun kindje een hazenlip krijgt. Laat de vette hamburgers, mayonaise en cola dus staan (af en toe een patatje kan natuurlijk geen kwaad) en ga voor gezond eten.
Wat mag je eten?
Als je wilt weten of je gezond eet, kun je de voedingspiramide erbij pakken. Elke dag moet je iets eten uit de vijf verschillende categorieën. Je werkt van onder naar boven. Van de onderste categorie eet je dus het meest en van de bovenste het minst. De voedingspiramide bestaat uit de volgende voedingsgroepen:
- de basis bestaat uit brood, knäckebröd, pasta, rijst, aardappelen, pap en andere graanproducten. Deze voedingsgroep levert brandstof, eiwit, vezels, mineralen en vitamine B. De voorkeur gaat naar volkoren producten en zilvervliesrijst, omdat deze meer vezels en mineralen bevatten.
- Gaan we een stapje hoger dan komen we bij de groep die vezels, mineralen, vitaminen en antioxidanten levert. We hebben het hier over groente en fruit. Dit zijn belangrijke voedingsbronnen.
- De derde en vierde groep leveren eiwitten, vitamine B, kalk, ijzer, zink en magnesium. Het gaat hier om vis, vlees, kaas, ei, melk, yoghurt, bonen, noten en zaden.
- De bovenste groep is eigenlijk ook meteen de lekkerste. We hadden deze graag onderaan de piramide gezien, maar helaas. Deze groep bevat vet, olie en snoep.
Een richtlijn voor dagelijkse basisvoeding:
- 6 plakken volkorenbrood
- 4 aardappelen of 4 opscheplepels (200gram) rijst, pasta of peulvruchten
- 200 gram groenten
- 2 stuks fruit
- zuivelproducten, dit kan 400 milliliter melk en een 1 plak kaas zijn
- 100 tot 120 gram vlees, vis, ei of vleesvervangers
- gebruik per dag ongeveer 40 gram aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten
- 1,5 liter water.
Wat mag ik niet eten?
Als je zwanger bent zijn er ook een aantal dingen die je niet mag eten of in ieder geval niet te veel. Zweer jij bij carpaccio? Dan moet je toch echt even negen maanden die behoefte uitstellen. Of kijk jij elke dag uit naar je lunch, omdat je dan je heerlijke broodje filet americain kunt verorberen? Ook dit moet je even opzij zetten. Gelukkig doe je het voor je kindje en dus doe je dit met liefde. Hieronder volgt een lijst met dingen die je niet moet eten.
- Rauw vlees of rauwe vleeswaren (carpaccio, tartaar, half doorbakken biefstuk, filet americain, theeworst, boerenmetworst, chorizo, rosbief, rauwe ham, parmaham, salami, cervelaat).
- Lever, leversmeerworst of leverpathé.
- Gerookte kant-en-klare vis uit de koeling zoals gerookte zalm en paling. Dit mag je enkel eten als je het heel goed verhit.
- Sushi met rauwe vis.
- Kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters, coquilles, kokkels. Deze mag je ook alleen eten als je ze goed verhit.
- Zwaardvis, tonijn, haai en koningsmakreel.
- Wilde paling en wolhandkrab uit Nederlandse wateren. De meeste paling in de supermarkt is kweekpaling en dat is veilig.
- Makreel, haring, zalm, paling, heilbot, bokking, sardines en forel mag je wel eten, maar maximaal 2 keer per week.
- producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise en tiramisu. Je kunt deze wel in de supermarkt halen, dan zijn ze veilig.
- Brie en geitenkaas als dat gemaakt is van rauwe melk. Er staat dan op de verpakking ‘au lait cru’. Feta, harde kaas en mozzarella is gemaakt van verhitte melk en mag dus wel.
- Een lekker wijntje zit er helaas niet meer in. Alcohol moet je laten staan.
- Dranken met veel cafeïne moet je beperken tot maximaal 1 per dag.
- Drink venkel- en anijsthee met mate en zoethoutthee 1 tot 2 glazen per dag.
- Neem geen kruidenpreparaten en etherische olie van kruiden.
- Normaal gebruik van anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper kan geen kwaad.
- Tot slot moet je je drop inname beperken. Hou het bij een paar dropjes per dag.
Het kan natuurlijk voorkomen dat je twijfelt. Aarzel dan niet en vraag het gewoon aan de verloskundige, huisarts, de gynaecoloog of kijk even op de site van het voedingscentrum op http://www.voedingscentrum.nl