20 weken zwanger

Hoe groot is mijn baby na 20 weken zwanger?

Je kindje heeft nu ongeveer de grootte van een banaan en ontwikkelt zich snel. Verder is je kindje een echte actieveling en maakt ongeveer 200 bewegingen per dag, maar deze voel je niet allemaal. Naast dat je baby heel actief is, ontwikkelt hij of zij ook een slaapritme. Als jij veel beweegt, wieg je het kindje als het ware in slaap. Zit je rustig op de bank, dan heb je een grote kans dat jij je kindje voelt. Er bestaat een kans dat je baby’tje hetzelfde slaapritme houdt als hij of zij straks geboren is. Je kleintje laat nu ook geen twijfel meer bestaan over het geslacht. Bij een jongetje beginnen de zaadballen in te dalen en bij een meisje is de ontwikkeling van de baarmoeder nu helemaal klaar. Het meisje beschikt al over miljoenen eitjes waar later hopelijk jouw kleinkinderen uit komen.

20 weken zwanger: de symptomen

Je bent nu 20 weken zwanger en daarmee zit je op de helft. Vanaf nu kun je gaan aftellen tot de dag dat jouw wondertje geboren wordt. Er wordt nu meer bloed door je lichaam gepompt dan voorheen. In dit bloed zitten voedingsstoffen voor je nagels en je haar. Grote kans dat die nu dus flink aan het groeien zijn. Helaas vallen deze haren weer uit na de bevalling. Je kindje is goed aan het groeien en dat geldt ook voor jou. Vanaf nu kom jij ook wat meer kilo’s aan en dat mag ook. Je hebt 100 tot 300 calorieën extra per dag nodig. Zorg er wel voor dat je gezonde voeding binnen krijgt en dan met name voeding waar veel ijzer in zit. Fruit, vlees, vis, groenten en noten.

Op naar de 20 weken echo!

In deze week kun je de 20 weken echo laten doen. Het doel van deze echo is om te controleren of het kindje goed groeit en het ontdekken van grove op de echo zichtbare afwijkingen. Je baby is ongeveer 25 centimeter lang en weegt rond de 320 gram.

 

Kalender